ACS-lidlanden willen volledige opheffing embargo Cuba

De lidlanden van de Associatie van Caribische Staten(ACS) willen dat de economische, handels,- en financiële blokkade tegen Cuba wordt opgeheven. Regeringsleiders van de ACS-landen hebben zich hierover uitgesproken tijdens de 7e Topvergadering van Regeringsleiders en Staatshoofden van lidlanden ACS in Cuba, Havana.

President Desi Bouterse was ook aanwezig op deze Top, die gehouden werd op 3 en 4 juni. De president heeft in de marge van de Top ook bilaterale gesprekken gevoerd met samenwerkingspartners van Suriname.

De economische sancties die de Verenigde Staten al decennialang voeren tegen Cuba werden vanaf 2015 versoepeld. De versoepeling van het embargo houdt onder meer in dat Amerikanen makkelijker naar Cuba kunnen, creditcards mogen gebruiken op het eiland en dat verzekeringen kunnen worden afgesloten op reizen naar het communistische land.

Ook mogen Amerikaanse bedrijven telefoon- en internettechnologieën gaan exporteren. Het embargo is niet volledig opgeheven – dat kan alleen het Amerikaanse Congres.

Het embargo van de Verenigde Staten tegen Cuba is een economisch en financieel embargo dat sinds 8 februari 1962 door de Verenigde Staten aan Cuba is opgelegd. De grootste voorstanders van het embargo zijn de Cubaanse bannelingen die in groten getale in Florida wonen. De meeste politici hebben hun standpunt overgenomen. Tegen het embargo pleiten vooral zakenlieden die aangeven dat handel tussen de Verenigde Staten en Cuba juist zou leiden tot een betere relatie.(GFC)

Overige berichten