Achterstand onderwijs binnenland door Covid-19 groot, slechts 1e kwartaal afgerond

GFC NIEUWSREDACTIE- De onderwijsachterstand op scholen in het binnenland van Suriname is heel groot.

Slechts het 1e kwartaal van het huidig schooljaar is afgerond, zegt Onderwijsminister Marie Levens.

In het parlement verduidelijkte Levens dat de leerkrachten niet naar het binnenland zijn vertrokken, maar dat er vanuit het departement wel alle voorbereidingen waren getroffen.

“Boten, bussen en vliegtuigen stonden klaar, maar de leerkrachten gaven aan dat zij financieel niet in staat zijn om voor langere periode proviand aan te schaffen”.

Hoewel de onderwijsgevenden een ontberingstoelage ontvangen, blijkt dit niet voldoende te zijn. De regering zal nagaan of hier eventueel toch nog sprake moet zijn van nog een verhoging, omdat de prijzen enorm hoog zijn.

Verder zei de minister dat door het late vertrek van de leerkrachten naar hun standplaats, zij twee weken later beginnen met de school dan in de stad het geval is. Het gevolg hiervan is dat de achterstand in het binnenland verder oploopt.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Topexpert: Kinderen vaccineren is de “veiligere optie”

Behalve dat de leerkrachten niet naar het binnenland zijn vertrokken, zorgt het onder water lopen van gebieden voor een extra probleem.

Het gebied dat ondergelopen was, is nog niet helemaal onder controle, omdat daar heel veel geld voor nodig is om alle reparaties uit te voeren.

Er gaat een speciaal reparatieplan naar het ministerie van Financiën en Planning toe om na te gaan hoeveel er gerepareerd kan worden en hoeveel meubels er opnieuw aangeschaft kunnen worden.

Het is een spoedprogramma dat moet worden uitgevoerd, “maar we zijn daar heel serieus mee bezig.”

Over de achterstand in het onderwijs zei de minister dat die per gebied verschilt. Sommige gebieden hebben maar een kwartaal afgerond, andere twee kwartalen en er zijn scholen die het derde kwartaal bijna afgerond hebben.

Het binnenland zit in de groep die maar een kwartaal heeft afgerond, dus er is een behoorlijke achterstand die langzaam maar zeker wordt ingehaald. Levens hoopt niet dat er zich andere bijzondere problemen zullen voordoen.

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER

Overige berichten