Acht op tien kinderen zitten niet veilig in de auto

8 op de 10 kinderen (83 %) zitten niet veilig in de auto. De helft van de autostoelen is niet goed geïnstalleerd.

Ook het vastzetten van kinderen in de autostoel gaat vaak mis. 6 op de 10 kinderen zit te los in de autostoel doordat ouders de gordeltjes van het harnasje niet goed aantrekken. Dit blijkt uit recent onderzoek van de (Nederlandse) Taskforce Kinderveiligheid, uitgevoerd door VeiligheidNL, onder kinderen van 0 tot en met 8 jaar.

Kinderbeveiligingsssystemen verminderen nochtans de kans op dodelijke verwondingen bij een ongeval met 70 procent voor kinderen jonger dan 1 jaar en met 55 procent voor kinderen tussen 1 en 4 jaar.

Vijf aanbevelingen

1. Installeer je autostoel altijd conform de handleiding. Neem de tijd om je goed te laten voorlichten. Belangrijk is dat de autogordels niet gedraaid zijn, de juiste route volgen en goed zijn vastgeklikt.

2. Gebruik je ISOFIX? Check of alle bevestigingshaken goed vastzitten. In het geval van de baby- en peuterautostoel moet ook het derde bevestigingspunt gebruikt worden.

3. Trek de gordels van de autostoel goed aan. Er mag maximaal e´e´n centimeter ruimte tussen de gordel en het lichaam zitten.

4. Let bij een peuterautostoel op de hoogte van het harnasje. Er mogen maximaal 2 vingers ruimte tussen het harnasje en de schouder zitten.

5. Is jouw kind toe aan een kinderautostoel? Gebruik een autostoel mét rugleuning.