fbpx

Acht instellingen ontvangen donatie na geslaagde show Didi Kempot

Krama Group of Companies heeft aan acht instellingen, waaronder Huize Ashiana, het Parelhuis, Huize Liliendaal en Betheljada, gedoneerd na de geslaagde show van de Indonesische artiest, Didi Kempot. De populaire Indonesische zanger Didi Kempot heeft zijn één week durende succesvolle Layang Kangen Tournee in Suriname afgesloten met een bezoek aan minister Soewarto Moestadja van Arbeid.

Met dit bezoek geeft de zanger blijkt van zijn erkentelijkheid voor de support die hij vanaf de jaren negentig heeft gekregen van Moestadja. Ook de Indonesische ambassadeur, Dominicus Supraktikto, was bij deze gelegenheid aanwezig. De minister heeft op zijn beurt zijn erkentelijkheid geuit voor de zang van Didi Kempot die daarmee mede een bijdrage heeft geleverd aan de versterking van de binding en verbroedering van de nazaten van de Indonesische contractarbeiders met andere groepen in de Surinaamse plurale samenleving.

De zanger is afkomstig uit SOLO, Midden-Java, vanwaar de Javaanse contractarbeiders afkomstig waren.

De bewindsman beschouwt muziek als een bindmiddel om mensen met verschillende achtergronden te verbinden en te verbroederen. In de jaren negentig heeft hij via radio Bangsa Jawa in Amsterdam liedjes van deze toen nog onbekende zanger uit Indonesië tot hits gemaakt onder de Javaanse gemeenschap aldaar. Hierna zijn de uit Nederland overgewaaide liedjes als een bom ingeslagen in de Surinaamse samenleving. Met medewerking van Pasta Music onder leiding van Pat Amatmarwan uit Alkmaar werden CD’s van de zanger op de Surinaamse markt gebracht.

De Indonesische zanger presteerde het om in korte tijd, ondanks zijn vreemde taal waarin hij zingt, een breed Surinaams publiek stormenderhand te veroveren. Zijn liedjes overstegen de Javaanse gemeenschap en maakte hij fans onder alle bevolkingsgroepen in ons land. Voor deze stunt werd hij in 1996 zelfs gewaardeerd door de president van Suriname met een gouden medaille, dit gebeurde op instigatie van minister Moestadja.

BEKIJK OOK
Bijkans 130 personen gedecoreerd aan vooravond Srefidensi

Zijn lijfspreuk als antropoloog bij verschillende gelegenheden is ‘Verscheidenheid in Eenheid’. Volgens hem is de kracht van ons land gelegen in het feit dat de verschillende rassen elkaar accepteren zoals ze zijn. Ondanks verschillen in cultuur, levensstijl en religie, voelen Surinamers zich volgens hem als één natie. Dit ziet hij al heel goed tot uiting komen middels muziek.

De ambassadeur van Indonesië zei verrast te hebben opgekeken toen hij bij de laatste show van de zanger constateerde dat alle etnische groepen in grote getallen in het publiek te zien waren. De diplomaat hoopt dat dit een prikkel zal zijn om de culturele banden tussen de volkeren van Suriname en Indonesië verder aan te halen.

Tijdens de bedoelde show die ook bezocht werd door president Bouterse en echtgenote, mocht Didi Kempot als blijk van waardering voor zijn liefde voor Suriname een award in ontvangst nemen uit handen van de president. In bepaalde liedjes bezingt de zanger zijn liefde voor het land.

Didi Kempot heeft in de afgelopen 20 jaren 10 shows in Suriname gegeven die tot de laatste plaats waren uitverkocht.