fbpx
ABOP start project ‘Duurzame ouderenzorg voor seniorenburgers’

Het coördinatieteam van de ABOP in het district Brokopondo (Team ready) heeft samen met een delegatie van de ABOP-Vrouwen raad(ABOPV) van Paramaribo het startsein gegeven voor het project ‘Duurzame ouderenzorg voor seniorenburgers’ in Brokopondo.

In dit kader zijn enkele seniorenburgers van het ressort Brownsweg afgelopen zondag in het district Brokopondo verwend. Het team heeft 25 oudjes middels zang en gebed beziggehouden. Daarnaast hebben deze bijzondere moeders een levensmiddelenpakket in ontvangst nemen.

De middelen zijn verkregen uit individuele bijdragen van leden van Team Ready, ABOPV en donaties van particuliere organisaties. Over twee weken wilt “Team ready” van start gaan met thuiszorg, waarbij in de startfase huishoudelijk hulp geboden zal worden.

De afgelopen maanden heeft ABOP Brokopondo huishoudens geïnventariseerd, waarbij het team heeft geconstateerd dat veel oudjes alleen wonen en er behoefte aan hulp is. Het zijn vaak alleenstaande burgers wiens kinderen in Paramaribo of elders een baan hebben.

De oudjes van Brokopondo hebben het vooral vanwege de financiële crisis zwaar. Het feit dat de basisvoorzieningen zoals stroom en leidingwater vaak niet aanwezig zijn, is de leefsituatie voor de seniorenburgers in Brokopondo nog moeilijker.

Behalve dat vele producten in Brokopondo duurder zijn dan in de stad, missen de oudjes optimale kwalitatieve medische zorg en voorzieningen. Dit is een ernstige maatschappelijk vraagstuk dat ook in het beleidsprogramma van de ABOP is opgenomen. Dit probleem kan opgelost worden door medische hubs op strategische plaatsen in het binnenland neer te zetten.

Het ligt in de bedoeling om een aantal dorpen aan te doen. De ressorten Centrum en Klaaskreek zijn in de planning. Hiermee wordt een hulplijn gecreëerd voor de centrale zorg voor seniorenburgers in deze gebieden.

Meer nieuws

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…