ABOP: het wordt moeilijker voor Suriname om te lenen

GFC NIEUWS- De afgelopen week heeft Fitch de kredietwaardigheid van Suriname verlaagd naar Triple C, junk status. Dit betekent dat het heel erg moeilijk wordt voor Suriname om te lenen en dat lenen nog duurder wordt, zegt de ABOP in een verklaring.
De partij voorspelt dat alles duurder zal worden en zullen consumenten nog meer worstelen met hoge kosten van levensonderhoud.
Landen, Bedrijven, maar ook mensen kunnen een kredietwaardigheidsscore krijgen. Dit heeft te maken met het kunnen lenen. Iemand die kredietwaardig is, wordt in staat geacht om zijn lening terug te betalen. Om te weten als een entiteit (land, bank, bedrijf of persoon) kan lenen of ook wel kredietwaardig is, geven ratingbureaus een kredietscore.
Een hoge kredietscore ( AAA) betekent dat er een grote kans bestaat dat de entiteit zijn lening terugbetaald en dat zo een entiteit makkelijk een lening tegen een lage rente kan krijgen.
De ABOP benadrukt dat Fitch een internationale onafhankelijke kredietbeoordelaar is. Fitch kijkt naar landen en beoordeelt als deze geschikt zijn om in aanmerking te komen voor een lening.
Fitch is tot de conclusie gekomen dat het risico groter is geworden en dat Suriname de gemaakte schulden niet terug gaat kunnen betalen. Deze downgrading is significant en zijn wij parallel met Venezuela, die in het verleden dezelfde rating van Fitch kreeg.
Venezuela heeft een van grootste oliereserves in de wereld, maar een munteenheid die veel lager in waarde is dan het papier waarop het gedrukt is.
Het is een absurde uitspraak van de regering dat de recente downgrading een politieke aangelegenheid is en bedoeld is om de oppositie in de kaart te spelen. Dat de regering nu de integriteit van Fitch wil schaden, omdat het bureau deze lage rating heeft gegeven, is heel frappant, vindt de ABOP.
In september 2018 was de regering nog erg ingenomen met de rating van ditzelfde bureau, toen deze Suriname een B- rating gaf.
Suriname heeft de laagste kredietwaardigheidsrating in onze geschiedenis gehad, omdat de staatschuld te groot is vergeleken met onze inkomsten en het overduidelijk is dat de huidige regering niet in staat is om het tij te keren. De regering leent niet om in de productie te stoppen. De regering leent geld om de verkiezingen te halen (consumptie activiteiten). De overheid kiest winnaars en verliezers en vernietigd de vrije markt en ondernemerschap in ons land.
Het beleid is visieloos, er is geen plan, er zijn geen doelstellingen en geen targets. Het land is in een echte crisis, maar de Centrale Bank van Suriname koopt een pand van vijf miljoen USD. De regering behandelt het als een komedie, maar het is een tragedie dat de governor Robert van Trikt van de CBvS en ook waarnemend governor Ingeborg Geduld-Nijman hun ontslagbrief hebben ingediend. Het is een weergave van de financiële chaos die er in ons land heerst, concludeert de ABOP.
Als de huidige bureaucratische en ouderwetse ontwikkelingsbenadering van ons land niet snel veranderd, zal Suriname arm blijven ongeacht hoeveel olie wij voor de kust vinden.

Overige berichten