fbpx
ABOP: goed werk geeft voldoening

Goed werk geeft voldoening en leidt tot maximalisatie van capaciteiten en vaardigheden van de betrokkenen.

Het heeft een positieve invloed op het welzijn en de welvaart. Het verhoogt het besteedbaar inkomen, hetgeen direct invloed heeft op de woonomgeving, educatiemogelijkheden, stressniveaus, voeding en de beschikbaarheid van medische behandelingen. Goed werk biedt loopbaanperspectieven en mogelijkheden tot ontplooiing, zodat werknemers en werkgevers vooruit mogen plannen, zegt de ABOP in haar boodschap.

Goed werk ontstaat wanneer de voorwaarden daarvoor bestaan. Het is de overheid en de visie van de gezagsdragers die middels haar beleid bepalen wat voor soort economie een land heeft. Door het geven van incentives en belastingvoordelen, maken van wetten en de beïnvloeding van het ondernemersklimaat bepaalt de overheid als de arbeiders over goed werk kunnen beschikken.

Dit zien we terug in India, waar de Indiaanse overheid in de jaren 90 een focus op ICT legde, en in het Chinees model waar de Chinese overheid de focus op productie legde. Qatar was 30 jaren geleden een arm land, maar besloot te focussen op nieuwe technologieën om aardgas te winnen. In Suriname was de focus op bauxiet, welke vanwege lage internationale prijzen en de aard van multinationals in elkaar is gestort.

Nu zijn Suriname’s grootste exporten goud, hout, bananen en rijst. Behalve dat Suriname heel erg laag op de internationale doing business lijst staan, zitten we ook met een relatief klein inwonersaantal. Investeerders wijken uit naar plaatsen waar zakendoen makkelijk is.

Landen zoals Estonia bieden ondernemers daarom de mogelijkheid om digitaal een bedrijf te starten en E- ingezetene te worden. Waardoor top technologiebedrijven nu in Estonia zitten en producten zoals Skype en software voor Microsoft hebben ontwikkeld.

Surinaamse beleidsmakers hadden nooit een plan om de banen die bij de bauxiet industrie verloren zijn gegaan te vervangen. Nu zien wij dat de huidige regering overwoog om de aandelen van onze goud investering in het IamGold Saramacca project te verkopen.

Omdat de Surinaamse overheid geen lange termijnplanning maakt, is de overheid niet in staat om praktische doelen te stellen, laat staan deze uit te voeren. Dit zien wij in het ad hoc beleid van de regering terug, waardoor meer dan 60 ministers in de afgelopen 9 jaar verwisseld werden. De overheid vernietigd de lokale producent met dit visieloos beleid, omdat elk nieuwe minister met andere beleidsinzichten komt en weer een ander koers opvaart.

De ABOP gaat ervoor om het ondernemersklimaat in Suriname te verbeteren, door het makkelijker te maken om een bedrijf in Suriname te starten. Om goed werk te creëren moet het Surinaams belastingsysteem veranderd worden en begrijpelijker gemaakt worden, zodat ondernemers weten waar ze aan toe zijn. De veiligheidsdiensten, docenten en ziekenverzorgers moeten verzekerd zijn van een “decent work”.

Om de Surinaamse economie te veranderen moet met de actoren die ondernemen aan tafel gezeten worden. Waardoor het mogelijk is om bepaalde importproducten in 2 tot 3 jaar tijd te vervangen met lokale goederen. Hetgeen leidt tot invoer van buitenlands kapitaal en de creatie van goede banen in ons prachtig land”.

Meer nieuws

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…