fbpx
ABOP: geen Suriname zonder Marrons

GFC NIEUWS- “Maar 1 menselijk ras”. Dat is de boodschap die de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelings Partij (ABOP), vandaag 10 oktober bij de herdenking van de Dag der Marrons, meegeeft aan de Surinaamse gemeenschap.

De ABOP ziet het als vanzelfsprekend, dat alle mensen als gelijken geschapen zijn en dat wij ongeacht geloofsovertuiging of uiterlijke verschillen, allemaal gelijkwaardig zijn.

Daarom beoogt de partij een bundeling van alle vaderlandlievende en democratisch ingestelde personen ongeacht ras en religieuze overtuiging, om de Surinaamse maatschappij in al haar facetten tot ontwikkeling te brengen.

Surinamers moeten ongeacht woonplaats makkelijk toegang tot standaard levensbehoeften zoals onderdak (woning), kleding en voedsel, maar ook stromend water, elektrificatie, goede medische zorg en onderwijs hebben.

Dit wil de partij bereiken door de opbouw van een moderne bestuurlijke orde, die op het principe van participatie gebaseerd is. Maar ook door de economische, sociale en culturele orde waarbij het belang van het Surinaams volk centraal staat te bevorderen.

Elke inwoner van ons land, verdient een eerlijke kans om naar vrijheid, welzijn en blijdschap te streven. Het is de taak van de overheid om deze voorwaarden voor de burger te creëren, zodat de burgers vrij zijn, om zelf hun eigen pad te kiezen.

De regering moet vooral voorzichtig zijn om niet aan de individuele rechten van de burgers te komen. En wij moeten als Surinamers, niet vergeten hoe hard onze voorouders voor deze rechten hebben gestreden.

Driehonderd jaar geleden begon de West Indische Compagnie met hun immorele handel van mensen uit Afrika. Deze mensen werden tegen hun wil op landbouwplantages te werk gezet.

De behandeling was onmenselijk; voor het weglopen, opstandigheid of diefstal werd de neus of oren, been of achillespees van de slaaf afgesneden. Soms werden slaven aan een vleeshaak door de ribben gehangen, of levend verbrand.

Toch lukte het een deel van de gevangenen, om de plantages te ontvluchten en ontstonden rond 1765 kleine marrongemeenschappen.

Deze Marrons maakten gretig gebruik van hun vrijheid, door anderen uit slavernij te verlossen. Ook werden de plantages regelmatig aangevallen en geplunderd. Dit was de aanleiding voor de autoriteiten om soldaten op de Marrons af te sturen, en de start van vele mislukte pogingen van het koloniaal bewind om de Marrons systematisch uit te roeien.

Vanwege de vele nederlagen, was de kolonisator genoodzaakt, om vrede met deze strijders te sluiten.

Laten wij de strijd van onze Surinaamse voorouders niet vergeten. De ABOP wenst elke Surinamer een bezinningsvolle dag van de Marrons toe.

Meer nieuws

Herstart Covid-19 Quick Response Team Commewijne

GFC NIEUWS- Commewijne beschikt nu officieel over een Covid-19 QRT (Quick Response Team). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Lelydorp heeft EBS betaaldienst erbij

GFC NIEUWS- De Energiebedrijven Suriname (EBS) werkt continu aan de verbetering van de dienstverlening en brengt deze steeds dichter bij haar klanten. Dikke mensen slanken…

Eigen basisschool voor Drepada

GFC NIEUWS- Het dorp Drepada in Brokopondo heeft op maandag 19 oktober een mijlpaal bereikt. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Bond Universiteit zet beraad voort

GFC NIEUWS- De Werknemers Federatie Universiteit (WFU) zegt dat het beraad dat donderdag 15 oktober is ingegaan, wordt voortgezet. Dikke mensen slanken het makkelijkste af…

101 personen geswabt, 98 Covid-negatief

GFC NIEUWS- Afgelopen etmaal zijn 101 Covid-testen uitgevoerd. 98 personen testten negatief. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op…

A-20: Het patroon van patronage

GFC NIEUWS- De benoeming van de First Lady in verschillende functies heeft voor grote beroering gezorgd. En terecht, want het is een schandelijke zaak. Dikke…

Winnaars Web Development Challenge 2020 bekend

GFC NIEUWS- De Datasur National Web Development Challenge 2020 is al achter de rug. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Ingezonden| Hoe is het in Godsnaam mogelijk?

GFC NIEUWS- Onder referentienummer 020028, gedagtekend 15 september 2020 werd door een officiële instantie, met name Het Honorair Consulaat van de Republiek Suriname in Nederland,…

Ramdin lanceert VN week in Suriname

GFC NIEUWS- Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft de VN week gelanceerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af…