ABOP: geen Suriname zonder Hindoestanen

“Nadat de Surinaamse Marrons de kolonisator onmogelijk gemaakt hadden om de nazaten van Afrikaanse burgers nog langer als slaaf te gebruiken, koos de Europeaan ervoor om andere werelddelen aan te doen om zijn noodzaak voor gratis arbeid te vervullen. De Europese kolonisator deed dit omdat hun economie draaide op de ruggen van gratis arbeid, slavernij en uitbuiting van landen als Suriname en India. De winsten van de slavernij en de contractarbeid, zien wij nu nog steeds in de zogenaamde rijke Europese landen terug, zoals het Surinaamse goud dat in koninklijke koets van Nederland verwerkt is”, aldus de ABOP in een persbericht.

Om de Nederlandse en Engelse economie te voeden arriveerden de eerste groep Hindoestaanse contractarbeiders op 5 juni 1873 uit India in Suriname om op de plantages te werken. De uitbuiting van deze personen duurde van 1873-1916, waarbij het de Engelsen lukte om 35.000 Hindoestanen, via listig bedrog als schuldslaven van India naar Suriname te brengen.

Een groot deel van deze Hindoestanen heeft daarna gekozen te blijven in Suriname en niet meer terug te gaan India, vandaag was dit precies 145 jaar geleden. Het is volgens de ABOP daarom belangrijk dat wij stilstaan bij dit gebeuren en kracht putten uit hetgeen onze voorouders hebben doorstaan. “Wij vergeven, maar moeten niet vergeten waar ongecontroleerde macht, tekort aan normen, waarden en basisprincipes toe kan leiden. Onze voorouders hebben moeilijke tijden doorstaan, om hetgeen we nu hebben, op te bouwen. De mogelijkheden om op hun werk voort te borduren en Suriname daadwerkelijk te ontwikkelen, liggen voor het oprapen. Als onze voorouders de moeilijke oversteek en het pijnlijk werk hebben volstaan, kunnen ook wij deze moeilijke tijd ook doorkomen”.

Zij vervolgt met : “wij van de ABOP weten dat Suriname, onder het juiste leiderschap binnen een mum van tijd rijk en welvarend kan worden. Wij moeten de visie hebben en durf tonen om belangrijke stappen te nemen. Het regiem van de oude politiek is bijna ten einde, omdat vader tijd hun inhaalt”.

De ABOP zegt ervoor te zullen zorgen dat Suriname de rol inneemt die onze voorouders voor ons geprepareerd hebben, de rol die voor het 17e rijkste land ter wereld weggelegd is.

Ook de ABOP herdenkt 145 jaar Hindoestaanse Immigratie en wenst alle Surinamers, maar in het bijzonder onze broers en zusters van Hindoestaanse komaf, een bezinningsvolle en vredelievende dag toe.(GFC)