Abdoel: vakantiegeld wordt monetair gefinancierd

GFC NIEUWSREDACTIE- Het vakantiegeld van ambtenaren wordt niet uit besparingen betaald, zoals president Chandrikapersad Santokhi aangaf in het Surinaams parlement, maar monetair gefinancierd.

Dit zegt gewezen volksvertegenwoordiger Amzad Abdoel. Het geld om vakantiegeld uit te betalen was volgens Abdoel in de 3de week van juni al vrijgemaakt.

Uit de weekbalans van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) van 18 juni kan volgens hem worden gelezen dat er SRD 250 miljoen uit het Covid-fonds was getrokken, terwijl uit de weekbalans van 25 juni blijkt dat er SRD 500 miljoen getrokken is.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Geldverdienmachines van Surinaamse politieke partijen draaien en graaien op volle toeren

Dat geeft volgens Abdoel duidelijk aan dat voordat het akkoord getekend werd op 2 juli om monetaire financiering stop te zetten de regering SRD 250 miljoen apart gereserveerd had. Uit deze middelen wordt het vakantiegeld van de ambtenaren en anderen betaald.

Wat de effecten van deze exercitie zullen zijn, moet volgens de politicus nog blijken. “Zal de wisselkoers weer een beetje stijgen of de prijzen van goederen en diensten? De prijzen stijgen al dagelijks. Duidelijk is wel dat de regering niet heeft gespaard. Dat is een grove leugen.”

Abdoel: “ondertussen zien wij dat een aantal verhogingen zijn doorgevoerd. Zo is de prijs van elektriciteit verhoogd, waarbij er meer dan SRD 2 miljard uit de zakken van de burgers zal worden uitgeknepen terwijl WAM-keuring en herkeuring met respectievelijk meer dan 300% worden verhoogd.

“Het volk ervaart niets van de belastbare bruto SRD 1000,- toelage die aan de ambtenaren is toegekend. Dat bedrag gaat gewoon naar al die verhogingen. Om maar niet te spreken over de SRD 900,- die men nu voor een labonderzoek of MRI moet neertellen.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Suriname is een ziek land dat onder behandeling staat van incompetente misleiders

“Het volk wordt door deze regering constant uitgeknepen. Er zijn nog tig fiscale maatregelen die zullen worden doorgevoerd.

“Waar het volk pienaart en niet eens uitkomt wordt er voor SRD 19 miljoen en meer auto’s gekocht. Zelfs dat is door deze regering afgepakt”.

“Waar de leden van de RvM schaamteloos zichzelf in 3 maanden gezegend hebben met een autotoelage van SRD 750,- per dag zien wij dat zwangere vrouwen op dit moment moeten protesteren en petities aanbieden voor een Bazo-kaart om op een veilige manier te kunnen bevallen. Dit is de aard van het beest”.

“De rijken worden rijker, middenklasse verdwijnt en de armen zullen voor de komende jaren armer worden. Na so sani e set’ kon,” aldus een bezorgde Abdoel.

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER

Overige berichten