fbpx

Abdoel pleit voor opkrikken belastinginkomsten

Parlementariër Amzad Abdoel dringt er bij de regering op aan de belastinginkomsten op te krikken. De politicus maakt zich zorgen over het feit dat het land minder binnenhaalt om de operationele kosten van de staat te kunnen dekken.

“Het kan toch niet dat Surinamers meer dan US$ 1.4 miljard bij de banken hebben liggen en u gemiddeld niet eens SRD 5 miljoen op jaarbasis ontvangt aan vermogensbelasting? Huurwaarde belasting idem? Waarom wordt er niet effectiever geheven? Waar liggen de knelpunten? De heffingen van casinobelasting liggen ook ver beneden de werkelijke maatstaven”, aldus Abdoel tijdens de begrotingsbehandeling.

“Vooral bij betaling van vermakelijkheidsbelasting wordt er flink belasting ontweken en ontdoken. Hoe zal de regering hierop inspelen”, vroeg de parlementariër zich af.

In zijn redevoering liet hij door middel van grafieken zien hoe de financiële positie van de overheid eruit ziet. Abdoel wil van de regering concreet weten wat zij gaat doen om meer aan belastingen te ontvangen en binnen welk tijdsbestek dit een feit zal zijn.

OOK INTERESSANT
Truckchauffeur omgekomen bij verkeersongeval te Goliath

De volksvertegenwoordiger merkt op dat indien zaken niet drastisch worden aangepakt de regering zelf niet in staat zal zijn haar basale verplichtingen na te komen. De vraag hoe dit kan geschieden, deponeert hij niet op het bord van de minister van Financiën, maar van de totale regering.

Abdoel stelt ook voor enkele maatregelen te treffen om besparingen te realiseren. Het aspect van subsidie dient grondig in DNA besproken te worden. “Ik ben geen voorstander dat de regering parastatalen subsidieert die een dienst verlenen, geen bijdrage leveren aan de staatskas en waarvan de directeuren meer dan de President van de Republiek verdienen. Laten wij al die parastatalen dan tot afdelingen maken van verschillende directoraten. Het gaat de Staat miljoenen besparen en het werk zal beter gedaan worden”, aldus Abdoel.(GFC)