Aardappeloorlog: India koerst richting boycot Pepsi en chips

Redactie GFC Nieuws — In India gaan stemmen op om Pepsi Cola, Lay’s chips en andere producten van PepsiCo te boycotten. De multinational eist dat Indiase boeren stoppen met het telen van een aardappel die volgens het bedrijf eigendom is van PepsiCo. De boeren wezen vrijdag een schikkingsvoorstel af.

“Stop met de teelt van onze aardappel of kom voor ons werken”: dat was het voorstel van PepsiCo. De boeren wezen het aanbod resoluut van de hand.

Schikken zou neerkomen op schuld erkennen en een precedent scheppen, zeggen zij. De boeren hebben gelijk, zegt Kavitha Kurungati, een activiste van het verbond voor duurzame en holistische landbouw (ASHA).

Zij zouden zelfs het zaaimateriaal waar PepsiCo patent op heeft mogen verkopen. Dat mag zolang ze geen inbreuk maken op het merk, legde Kurungati uit.

De landbouwers krijgen massale steun van collega’s en de bevolking. Consumenten noemen het “niet slim” dat een grote multinational kleine boeren, van wie sommigen amper een halve hectare grond bezitten, zo fors aanpakt.

Kurungati zegt dat het schikkingsvoorstel aangeeft dat het bedrijf zich realiseert dat de hoeveelheid slechte publiciteit die het voor zijn acties verwerft, veel groter is dan wat het hoopte te winnen.