fbpx

Aanzienlijk herstel patiënten met levensbedreigende huidziekte door nieuw medicijn

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Gegeneraliseerde pustulaire psoriasis (GPP) is een zeldzame, levensbedreigende huidaandoening waarvoor geen goedgekeurde behandelingen zijn.

Het wordt gekenmerkt door episodes van wijdverspreide uitbarstingen van pijnlijke, steriele puisten (blaren van niet-infectieuze pus).

Er is echter een grote behoefte aan behandelingen die de tekenen en symptomen van GPP-episodes snel en volledig kunnen oplossen.

De episodes hebben een grote invloed op de kwaliteit van leven van een persoon en kunnen leiden tot ziekenhuisopname met ernstige complicaties, waaronder hartfalen, nierfalen, sepsis en de dood.

Een klinische studie heeft aangetoond dat spesolimab een nieuw, gehumaniseerd, selectief antilichaam is dat de activering van de interleukine-36-receptor (IL-36R) blokkeert, een signaalroute in het immuunsysteem waarvan is aangetoond dat deze betrokken is bij de pathogeneses van verschillende auto-immuunziekten, waaronder gegeneraliseerde pustulaire psoriasis.

BEKIJK OOK
Onderzoek toont aan dat plattelandsbewoners 19% meer risico op hartfalen hebben dan stedelijken

Het nieuw medicijn toonde een snel herstel van puisten bij volwassen patiënten met gegeneraliseerde pustulaire psoriasis die een episode ondervonden.

Het lijkt erop dat spesolimab effectief is bij de meerderheid van de patiënten en wel binnen een week na de eerste intraveneuze infusie voor patiënten die lijden aan gegeneraliseerde pustulaire psoriasis.

Dit is belangrijk omdat gegeneraliseerde pustulaire psoriasis een levensbedreigende aandoening is die de integriteit van de huid in gevaar brengt.