fbpx
Aanvragen vaatonderzoek enorm toegenomen

Het aantal aanvragen voor vaatdiagnostiek is, vergeleken met twee jaren geleden, verzevenvoudigd. Dit is een enorme toename. Ook de diversiteit in vaatdiagnostiek is uitgebreid.

Niet alleen kan trombose  nu opgespoord worden, maar shunts kunnen worden gecontroleerd en bloedvaten kunnen in beeld worden gebracht, bevestigt Kristinadewi Legiman, assistant Business Unit Manager bij het Medisch Diagnostisch Centrum (MDC).

Het overgrote deel, ongeveer 70%, betreft nierdialysepatiënten die een shunt behoeven of een reeds aangelegde shunt moeten laten controleren. Door het in beeld brengen van de bloedvaten kan de behandelende specialist veel beter een shunt aanleggen op de juiste plek.

Een shunt ten behoeve van nierdialyse maakt het mogelijk een dialysemachine aan te sluiten op de bloedbaan van de patiënt. “Vaatonderzoek heeft absoluut verbetering gebracht in de kwaliteit van het leven van de dialysepatiënt,” zegt Legiman stellig.

Niet alleen specialisten, maar ook steeds meer huisartsen vragen een vaatonderzoek aan. Ongeveer 30% van de aanvragen bestaat uit onderzoek naar onder meer trombose en spataderen. Zo kan een tijdige diagnose voorkomen dat er complicaties optreden bij spataderen en er open wonden ontstaan.

Legiman toont zich niet alleen tevreden met de toename, maar ook de wijze van aanvragen. In het begin waren de aanvragen wat algemener, maar artsen zijn nu veel specifieker geworden als ze een aanvraagformulier invullen, waardoor voor de vaatlaboranten ook duidelijker is welk onderzoek gevraagd wordt door de arts.

Vaatdiagnostiek is in Suriname nog geen apart specialisme. Vooralsnog beschikt het MDC als enige over twee Surinaamse vaatlaboranten. Zij zijn in de afgelopen twee jaren opgeleid door twee Nederlandse vaatlaboranten, waarvan één werkzaam is in het Langeland Ziekenhuis en de andere verbonden is aan het Maasstad Ziekenhuis en Vlietland Ziekenhuis.

Internisten, chirurgen en neurologen hebben met de komst van deze twee vasculair diagnostisch laboranten meer mogelijkheden om een vaatonderzoek te laten doen bij hun patiënten.

Meer nieuws

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Verbouwing en ontwikkeling Essed Stadion

GFC NIEUWS- In Suriname op een kwaliteitsvolle manier kunnen voetballen door te zorgen voor hoogstaande sportinfrastructuur, Dat is het doel van Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dikke…

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Ingezonden| Registratie van landsdienaren

GFC NIEUWS- In de media lazen wij dat de minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo, het project “Registratie van Landsdienaren” heeft geïnitieerd op zijn ministerie….

Man kapt zus na ruzie

GFC NIEUWS- De 55-jarige Jozef C. is op 14 oktober ingesloten voor mishandeling en vernieling. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…