fbpx

Aantal ‘genezen verklaarde’ Covid-19-patiënten officieel nog niet bijgewerkt

GFC NIEUWS- Het aantal personen dat ‘genezen is verklaard’ is nog niet officieel bijgewerkt op covid.sr.
Het aantal staat nog altijd op 9, terwijl infectioloog Stephen Vreden vrijdag liet optekenen dat er op die dag 17 personen die in Residence Inn waren afgezonderd, naar huis mochten. Op de Covid-website zou volgens hem de teller van het aantal genezen personen nog worden bijgewerkt.
Waar voorheen Covid-19-besmette personen pas na twee negatieve testen naar huis werden gestuurd, wordt dat nu anders aangepakt. Het ontslagbeleid bij deze patiënten is herzien, zegt Vreden.
Volgens recente inzichten is het besmettelijk zijn van een geïnfecteerde voor anderen niet eindeloos en niet per se gekoppeld is aan het wel of niet hebben van een positieve swab. Maar niet eenieder is het hiermee eens. Volgens informatie zou het team van Volksgezondheid niet hierachter staan.
Vreden legde vrijdag uit dat de swab niet het hele virus aantoont, maar deeltjes daarvan in de keel of neus. Die deeltjes kunnen nog lang in de keel van de persoon voorkomen maar het virus zelf niet.
Eenmaal een persoon is hersteld, komt het coronavirus doorgaans niet meer voor in het lichaam van zo iemand. “We zitten aan de veilige kant als wij rekenen vanaf de eerste dag dat de persoon ziekteverschijnselen vertoont tot en met veertien dagen daarna. Dat is het tijdstip waar je veilig kunt aannemen dat zo iemand geen virus meer uitscheidt en dus niet meer besmettelijk is voor anderen, ongeacht of de swab op dat moment positief is”, aldus Vreden.
Afgesproken is dat zodra de mensen naar huis mogen, ze nog 5-7 dagen hersteltijd krijgen alvorens weer normaal aan de slag te kunnen.

BEKIJK OOK
Kinderombudsinstituut zoekt draagvlak voor wet Kinderombudspersoon Suriname