fbpx

Aanpassen regelgeving noodzakelijk voor duurzaam bosbeheer

GFC NIEUWS- Surinamers moeten zich realiseren dat gemeenschapsbos onze hulpbron is en het daarom behouden moet worden voor de komende generaties.

Regels en standaarden voor duurzame houtkap zijn derhalve zeer belangrijk bij het uitgeven van gemeenschapsbossen, zegt minister Lekhram Soerdjan van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB).

Zijn ministerie organiseert samen met het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) en de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) een tweedaagse training voor dorpshoofden en -besturen die belast zijn met het beleid van gemeenschapsbossen.

Volgens minister Soerdjan is behoud van het gemeenschapsbos alleen mogelijk wanneer verouderde regelgeving wordt vernieuwd en recente regelgeving wordt aangepast, indien het niet voldoet aan het streven waar we naar toe willen.

Volgens de bewindsman is dit een aangelegenheid van juristen, de leiding RGB en andere ministeries en instanties. Zij zullen zich gezamenlijk hierover buigen en met behulp van feedback vanuit het veld werken aan wettelijk kader, dat up to date is.

Soerdjan benadrukt echter dat dit continu zal geschieden, gezien het maken van regelgeving dynamisch is. “Niet omdat de wereld naar ons kijkt, moeten we die dingen doen. We moeten ze doen omdat we beseffen dat het belangrijk is om de duurzaamheid ervan te garanderen”, aldus de RGB-minister.

BEKIJK OOK
Justitieminister Amoksi bezorgd om verruwing criminaliteit: Dit is ongekend

De tweedaagse training heeft als thema: “Duurzaam bosbeheer belangrijk voor behoud van positie als groenste land”.

Centraal staat dat ontwikkeling nodig is voor alle gebieden binnen Suriname, maar een goede controle zorgt voor realisatie van duurzame ontwikkelingsdoelen.

De SBB pleit in deze voor een goede samenwerking tussen gezagsdragers, dorpsbesturen en -gemeenschappen en de overheid.

Het stemt René Somopawiro, waarnemend hoofd SBB, goed dat de dorpsbesturen begrijpen dat er moet worden samengewerkt. “Er zijn nog steeds een aantal pijnpunten, maar de aanzet is al gedaan,” zegt hij.

Somopawiro benadrukt dat de SBB niet alleen maar controleert. “Dat is slechts een deel van het werk. Een belangrijk deel is het begeleiden van de mensen en dat doen we zoveel mogelijk.”

Kapitein Ivanildo Jijoenakame van Bigi Poika zegt dat zijn gemeenschap voor zelfondernemerschap gaat. “Onze kinderen moeten kunnen genieten van het gemeenschapsbos.”

Judith Nelson, basja van het dorp Kadjoe te Browsweg benadrukt dat zij niet meer willen dat er a la dol gekapt wordt in het gemeenschapsbos.