fbpx
Aanmaningsbrieven voor skalianhouders, geen mijnactiviteiten meer in grensrivieren

GFC NIEUWS- In verband met de formulering van het mijnbouwbeleid heeft een delegatie onder leiding van de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, een bezoek gebracht aan de opererende skalians op de Marowijnerivier in Sipaliwini.

Volgens de NH-bewindsman zijn de mijnactiviteiten in de grensrivieren niet langer gedoogd en zullen die worden stopgezet. Dit, conform het te voeren regeringsbeleid op het gebied van mijnbouw. In dit kader heeft Abiamofo zich persoonlijk georiënteerd en aanmaningen overhandigd aan de diverse skalianhouders, meldt het ministerie.

Abiamofo benadrukt dat de vervuiling in de waterwegen alsook op het stuwmeer moet worden tegen gegaan. Voorts geeft de NH-topman te kennen dat de verschillende leefgemeenschappen en de Fransen veel last ondervinden van de hevige milieuverontreiniging veroorzaakt door de opererende skalians.

De bewindsman geeft verder aan dat zich een nieuwe trend aan het ontwikkelen is, waarbij de skalians eveneens de oevers van de rivieren betreden. Het traject dat zal worden ingezet moet erin resulteren dat de operaties van de skalians op een structurele manier tot het verleden gaan behoren.

Voorafgaand aan het bezoek heeft de bewindsman reeds een deel van de skalianhouders toegesproken en het beleid doorgecommuniceerd.

In het vooruitzicht ligt dat de skalianhouders, die nog niet bereikt zijn, alsnog gevisiteerd zullen worden. Op een later moment zal er ook een expeditie gedaan worden naar de Lawarivier.

Meer nieuws

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.