fbpx
Aankomen door vier nachten slechte slaap

GFC NIEUWS- Slechts vier nachten minder goed slapen, kunnen je laten aankomen, onthult een nieuwe studie.

Van slaapverstoring is bekend dat die voor enige tijd schadelijke effecten kan hebben op het metabolisme.

Een kleinschalig onderzoek wijst nu uit dat slechts vier dagen voldoende zijn om je minder vol te voelen na het eten, en minder in staat zijn om vet effectief te verwerken.

Kelly Ness, nu een post-doctoraal op de Universiteit in Washington, deed een onderzoek toen ze zou afstuderen aan de ‘Pennsylvania State University’.

Ze rekruteerde 15 gezonde mannen in hun 20ste om deel te nemen aan de studie. Nadat ze een week lang voldoende thuis hadden geslapen, moesten deze mannen 10 nachten verblijven in de slaap lab.

Vijf van die nachten bleven participanten niet langer dan vijf uur elke avond
in bed.

Gedurende de periode in de lab, kregen de participanten een vetrijk diner van Spaanse peper en pasta – om uit te vinden hoe de oncomfortabele nachtschema van invloed was op hun metabolisme.

De meeste participanten zeiden dat ze zich minder vol voelden na het eten van een vetrijk diner als ze onvoldoende hadden geslapen dan wanneer ze wel goed uitgerust waren.

Onderzoekers namen toen bloedmonsters van de mannen en ontdekten dat slaaptekort leidde tot hoge insulinespiegels – het benodigde hormoon om glucose uit de bloedbaan in cellen te krijgen.

Het lichaam neemt als gevolg hiervan sneller vet van de voeding op, welke kan leiden tot overgewicht.

Meer gezondheidsnieuws

Spruitkool goed voor bloedvaten

GFC NIEUWS- Het British Journal of Nutrition publiceerde deze week een studie van dokter Lauren Blekkenhorst waaruit blijkt dat Spruitkool (Brusselse spruiten) de kans op…

Meer bacteriën op afstandsbediening dan wc-bril

GFC NIEUWS- Een afstandsbediening is een grote bron van bacteriën, waarschuwen wetenschappers. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op…

Verspreiding coronavirus neemt af, zegt WHO

GFC NIEUWS- Het aantal nieuwe coronavirusinfecties loopt terug in China, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op basis van nieuwe medische rapporten. Dikke mensen slanken het makkelijkste…

Wimperachtige haargroei in mond van vrouw

GFC NIEUWS- Een Italiaanse vrouw ontwikkelde een zeldzame, letterlijk huiveringwekkende ziekte. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de…