fbpx

Aanhoudende armoede en tegenspoed van invloed op gezondheid tieners

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- In het Verenigd Koninkrijk treft aanhoudende armoede en / of aanhoudende slechte geestelijke gezondheid van ouders meer dan vier op de tien kinderen, hebben onderzoekers van de Universiteit van Liverpool ontdekt.

De combinatie van beide treft een op de tien kinderen in het land en is sterk geassocieerd met ongunstige kindresultaten, met
name een slechte geestelijke gezondheid van kinderen.

De studie werd dinsdag gepubliceerd in The Lancet Regional Health Europe.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Een hartaanval of beroerte kun je meestal voorkomen: de beste preventieadviezen van een topexpert

Auteur Dr. Adjei zegt dat deze studie de eerste is die de clustering van trajecten van kinderarmoede en meerdere indicatoren van gezinsproblemen beoordeelt.

BEKIJK OOK
Hong Kong-studie: 90% vermindering van COVID-19-sterfgevallen na boosterdosis

Onder meer werd gekeken naar geestelijke gezondheidsproblemen van ouders, huiselijk geweld en misbruik, alcoholmisbruik en hun impact op het daaropvolgende gedrag van kinderen en gezondheidsresultaten in de adolescentie.

De onderzoekers gebruikten gegevens van de UK Millennium Cohort-studie van 11.564 kinderen die gevolgd werden tot de leeftijd van 14 jaar.

Kinderen die die continu werden blootgesteld aan armoede en tegenspoed hadden met name een verhoogd risico op sociaal-emotionele gedragsproblemen, cognitieve handicaps, drugsgebruik en obesitas.

De studie toont aan dat interventies om specifieke tegenslagen in de kindertijd aan te pakken mogelijk niet zinvol zijn als sociaaleconomische omstandigheden in de kindertijd niet worden meegenomen, werd geconcludeerd.