fbpx
Aangepaste kranslegging Stichting JAMU en M Foundation

GFC NIEUWS- Stichting JAMU en M Foundation hebben zaterdag op aangepaste wijze een krans gelegd bij het Immigratie monument.

Voorzitter Soewarto Moestadja van beide stichtingen heeft vanwege Covid-19, vergezeld door Soeparmin Djojobesari van district Commewijne gekozen om dit jaar op een aangepaste wijze invulling te geven aan het historisch feit om toch een moment van bezinning stil te staan bij 130 jaar Jawa Suriname op de plek waar de eerste contractarbeiders uit het verre Java op 9 augustus 1890 te werk werden gesteld op de suikerrietplantage Marienburg. Tot het jaar 1930 was er sprake van contractarbeid en daarna vrije immigratie.

Op 9 augustus 2008 hebben een aantal initiatiefnemers het project gerealiseerd en heeft Stg. Jamu op 9 augustus 2010 het monument geschonken aan de samenleving, dat de komst van de eerste 94 Javanen in Suriname markeert.

Jawa Suriname herdenkt elk jaar op 9 augustus de komst van de contractarbeiders in Tanah Sabrang.

Toelichting symbolische weergave

De symbolische weergave is gemarkeerd met het monument, dat op Marienburg in het district Commewijne staat. De kunstenaar John Djojo heeft met zijn uitbeelding in het monument, het ronselen van mensen waarvan de weg voor de Javaan als zeer onprettig werd ervaren en tot uiting gebracht op de ruwe ondergrond waarop de beelden zijn geplaatst. De mooie beloftes zouden goede perspectieven moeten bieden aan de minder ontwikkelde contractarbeiders van toen en was het land van aankomst voor hen onbekend grondgebied.

Het eerste mannelijk beeld kijkt naar het Westen zich afvragend waar zij terecht zijn gekomen. De vrouw in haar traditionele zithouding daarentegen kijkt vertwijfeld naar het Oosten vanwaar zij samen zijn gekomen. De kinderen die weinig bewust van de omgeving proberen zich te voegen bij de ouders.

Het achterste beeld met een kind in de arm symboliseert, dat ondanks de onzekere situatie toch zicht is op een toekomst in het nieuwe vaderland Suriname en vandaag herdenken wij 130 jaar Jawa Suriname na dato 9 augustus 1890. Alle overige beelden staan op hun eigen manier te wachten wat er gaat gebeuren.

Het is de bedoeling, dat in de naaste toekomst herstelwerkzaamheden aan het kunstwerk zal worden uitgevoerd en een functionele omrastering zal plaatsvinden om onaangename bezoekers te kunnen weerhouden van het beklimmen van het monument.

Het bestuur wenst de Jawa Surinamers en de samenleving een bezinningsvolle 130 jaar Jawa Suriname toe en natuurlijk ook aan het adres van de landgenoten die de dag der Inheemsen eveneens zullen herdenken.

Mas Jo Moestadja

Meer nieuws

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.