fbpx
Aangeboden |  Yoga nader bekeken

Vandaag de dag blijft de wetenschap van yoga, die meer dan vijfduizend jaar geleden systematisch in India is ontstaan en geëvolueerd, in wezen de acceptatie waard door mensen van verschillende religies, rassen en nationaliteiten.

Yoga is een pad van spiritueel onderzoek gericht op een objectief begrip van leven. Door de jaren heen is yoga ook geëvolueerd naar een wetenschap van gezondheid en genezing.

Yoga is echter meer dan alleen een klassieke bewegingskunst, maar kan preventief werken door lichaam, geest en ziel in balans te houden. Het voorgaande wordt nader bekeken door middel van de volgende vraag, namelijk: “Hoe kan yoga uw leven transformeren?”

Het leven gaat altijd in de richting van perfectie. Net als hoe water naar beneden stroomt en het vuur omhoog gaat, is de aard van het leven om naar perfectie te evolueren, om naar iets groters en iets hogers te gaan.

Vaak zeggen mensen dat het brein wankelt, maar de geest wankelt niet. De geest is de golf. Het beweegt ergens naar toe en het gaat naar een hogere vreugde. Als u een beetje plezier hebt, wilt u wat meer vreugde. Dit komt omdat de geest altijd beweegt naar iets groters en iets hogers.

Meteen vanaf de eerste schooldagen wordt u gevraagd wat u wilt doen of zijn. U wilt een hogere graad krijgen en welke student wil geen hoger cijfer halen? Welke artiest wil niet beter presteren? Welke wetenschapper wil de piek niet bereiken?

Welke ingenieur wil niet iets moois bouwen? Het verlangen naar perfectie ligt dus in de aard van de mens. De geest wil naar iets hogers gaan en de manier om dit te bereiken is yoga.

Yoga helpt u uit ellende te komen

Als u ellendig bent, helpt yoga u om uit uw ellende te komen. Als u erg onrustig of ongelukkig bent, brengt yoga u die gelijkmoedigheid. Het herleeft u eerst van ellende en brengt u dan gelijkmoedigheid.

Yoga helpt u ook om vaardigheden te verwerven die u niet hebt. Het woord voor kwalificatie in het Sanskriet is ‘yogyata’ wat betekent ‘dat wat uit yoga is voortgekomen’.

Het is actie die u geluk of verdriet brengt. Als u bekwaam bent in actie, dan zal actie u alleen geluk brengen of minder ellende. Dus met yoga bereikt men:

  • gelijkmoedigheid;
  • vaardigheid in actie;
  • vrijstelling van verdriet.

Yoga helpt u om uw visie te vergroten

Onze ellende is wanneer we onze ogen niet openen en de uitgestrektheid van het leven niet zien. Ellende betekent kort zicht.

Yoga breidt uw visie uit – kijkend naar de hogere waarheid. Als uw geest vol mist is, dan is uw perceptie van het leven erg mistig. Als uw geest vol woede is, zult u merken dat iedereen u bespot en iedereen tegen u is.

U projecteert uw Zelf naar mensen, situaties en de wereld om uw heen. Zelden kunnen we de realiteit zien zoals hij is en dat is waarom yoga belangrijk is.

Yoga wordt ten onrechte gezien als alleen asana’s (lichaamshoudingen), maar is in wezen de uitbreiding van het bewustzijn. Het is een emotionele integratie, een spirituele verheffing met een vleugje mystiek, die u een glimp geeft van iets dat alle verbeelding te boven gaat. Het is de verbinding met wie en wat we zijn en brengt ons naar de ultieme kennis in ons leven.

Als u naar een baby kijkt, doet een baby alle yogahoudingen. Daarnaast de manier waarop hij/zij ademt, zijn/haar perceptuele vermogen of scherpte en zijn/haar vermogen om in het huidige moment te blijven (alle kwaliteiten van een Yogi), drukt een baby uit.

Dus, yoga moet niet beperkt of verkeerd begrepen worden als slechts een bewegingskunst. Het is een holistische ontwikkeling, expressie en verbinding van het menselijk leven.

Yoga brengt u vrede

Yoga is een complete wetenschap en het verenigt lichaam, geest, ziel en het universum. Yoga brengt dat wat nodig is in ons leven en verlangt naar vrede en enthousiasme in elk individu.

Niet alleen dat, het maakt ook zo’n verschil in iemands gedragspatroon, gedachtepatroon en iemands levenshouding. Voor een gezond leven is yoga tegenwoordig bijna onmisbaar.

Kortom, als u gezond, bewust, verstandig, sterk en intuïtief wilt zijn, is yoga een goede aanrader.

Seema Manbodh
(yoga beoefenaar bij het Indiaas Cultureel Centrum (I.C.C.) in Paramaribo, Suriname)

 

Plaatsing van ontvangen artikelen op onze website houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Lees hier onze voorwaarden; de volledige tekst van de disclaimer leest u hier.
Tip: lees ook onze tips-voor-ingezonden-stukken-schrijvers!

Meer nieuws

HVB-topper Frans Kasantaroeno heengegaan

GFC NIEUWS- De politicus Frans Kasantaroeno is woensdag vrij plotseling overleden. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts. Klik…

Is Lager Beroepsonderwijs (LBO) tweederangs?

GFC NIEUWS- De resultaten van het schooljaar 2019-2020 zijn op alle niveaus sterk verbeterd. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van…

Groene zeedijk voorbeeld voor de wereld

GFC NIEUWS- Het startsein voor het Groene Zeedijkproject te Weg naar Zee is woensdag gegeven. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen…

Roseline Daan nieuwe directeur Cultuur

GFC NIEUWS- Roseline Daan is de nieuwe directeur van het directoraat Cultuur, dat valt onder het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Impotent of minder…

RBTO houdt verdachte schietincident aan

GFC NIEUWS- Het Regio Bijstand Team Oost (RBTO) heeft op 19 september de 38-jarige Louise V. aangehouden en overgedragen aan de recherche van Regio Oost….

Weekend afsluiting brug over Beekhuizenweg

GFC NIEUWS- De brug over de Beekhuizenweg die leidt naar Livorno zal het komend weekeinde worden afgesloten voor herstelwerkzaamheden. Impotent of minder potent? Maak online…

Commissie gaat Valutawet evalueren

GFC NIEUWS- Er komt binnenkort een commissie om de Valutawet te evalueren. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts….

Man verhangt zich

GFC NIEUWS- Een man heeft dinsdagavond mogelijk zelfmoord gepleegd door zich te verhangen in een kamer. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele…

Massaprotest vrijdag tegen verhoogde benzineprijzen

GFC NIEUWS- Activist Stephano ‘Pakittow’ Biervliet organiseert vrijdag een massaprotest op het Onafhankelijkheidsplein tegen de verhoogde benzineprijzen. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van…

Prijzen zullen verder omhoog schieten

GFC NIEUWS- De prijzen van goederen en diensten zullen als een speer omhoog schieten nu de Surinaamse dollars officieel in waarde is gehalveerd. Impotent of…

Dambreuk Weg naar Zee

GFC NIEUWS- In het afgelopen weekend is er door een breuk in de waterkerende dam te Brantimakkaweg (Weg naar Zee), zeewater binnengestroomd op de landbouwarealen…

Voedselpakketten verstrekt in Wageningen

GFC NIEUWS- In het weekend zijn er voedselpakketten verstrekt in het ressort Wageningen en het aangrenzende Inheemse dorp Post Utrecht. Impotent of minder potent? Maak…

Anil Dhanai nieuwe marktmeester Centrale Markt

GFC NIEUWS- De districtscommissaris van Paramaribo-Noordoost, Ricardo Bhola, heeft maandag Anil Dhanai in de functie van wnd. marktmeester aangesteld bij de Centrale Markt in Paramaribo….

Leo Brunswijk belooft transparantie RvC EBS

GFC NIEUWS- De nieuwe president-commissaris van de Raad van Commissarissen (RvC) bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS), Leo Brunswijk, belooft een transparant beleid. Impotent of…

Nu 118 Covid-19-gevallen in Suriname

GFC NIEUWS- Het aantal actieve Covid-19-gevallen is verder gedaald naar 118. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts. Klik…