fbpx
Aangeboden  |  Wij zijn armer geworden

Het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) onder leiding van drs. Sno, is de afgelopen twee weken meerdere keren in de pers verschenen tegen de econoom drs. Anand Biharie. Ik heb die discussie van alle kanten gevolgd.

De economen Debipersad en Biharie hebben de economische situatie van Suriname van alle kanten belicht. Volgens drs. Anand Biharie is Suriname sedert 2016 failliet. Hij heeft wat cijfers gepubliceerd en heeft een aantal uitspraken gedaan op die lezing in Lallarookh-gebouw.

Hij heeft met verschillende documenten gewerkt en ook cijfers van het ABS (Statistiekbureau) in zijn presentatie meegenomen. Volgens de directeur van het Statistiekbureau (ABS) waren de cijfers niet correct.

De directeur van het Statistiekbureau heeft beide inleiders (Biharie en Debipersad) uitgedaagd voor een openbaar debat en dat is ook gehouden in hetzelfde gebouw. De discussieleider was de heer D. Ferrier.

Hij heeft alle drie heren voldoende ruimte gegeven om hun standpunten (presentaties) te belichten, wat ook gebeurd is. De cijfers verschilden bij de uiteenzettingen.

Naar mijn mening was het een geslaagde discussieavond. Het was een zeer leerrijke avond voor alle aanwezigen.

Feit is dat alle Surinamers armer (ook op de discussieavond is dat duidelijk geworden) zijn geworden door de geldontwaarding. Het verkwistend beleid van deze regering heeft ons dieper in de put geduwd.

Daags daarna lees ik weer een advertentie van het ABS in de krant, waarin de heer Biharie voor leugenaar wordt uitgemaakt.

De discussieavond is heel correct afgesloten. Als volwassenen moeten wij ons niet als kinderen gedragen en telkens met artikelen in de krant te verschijnen. De heer Hardeo Ramadhin heeft veel waardering voor het goede werk van het ABS onder leiding van drs. Sno. Ik werk veel met cijfers en alle cijfers haal ik uit de rapporten van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS).

Publicatie van het Algemeen Bureau voor de Statistiek

Ik citeer uit de  “Times of Suriname“ van zaterdag 25 maart 2017 het volgende: “De jaarinflatie is nu 45,1% volgens het ABS. De jaarinflatie is berekend op basis van de prijzen van februari 2017 vergeleken met die van februari 2016 met 45,1% duurder zijn geworden”.
De Surinamers zijn binnen een jaar verschrikkelijk arm geworden. De armoede wordt met de dag groter. Ik zie voorlopig geen perspectieven van vooruitgang. De problemen stapelen zich op. Kijk maar naar het onderwijs, de volksgezondheid, de infrastructuur en alle andere sectoren.

Iedereen houdt zich bezig met de directeur van de EBS; iedereen houdt zich bezig met de ex-minister van Justitie en Politie; iedereen houdt zich bezig met de RvC van EBS; iedereen houdt zich bezig met de minister van Natuurlijke Hulpbronnen.

Het zijn zulke algemene onderwerpen waar een ieder zijn of haar mening kan geven. Het is gemakkelijker om over personen te praten dan over onderwerpen waarvoor wat denkwerk nodig is.

Niemand praat over de agrarische ontwikkeling; niemand praat over de export van landbouwproducten uit Suriname; niemand praat meer over de ananasfabriek; niemand praat meer over de cassavefabriek ; niemand praat meer over de agrarische schuur van het Caribisch gebied; niemand praat meer over bloemkoolteelt in Wanica; niemand praat meer over het uitdelen van kunstmest aan de achterban van de NDP in Wanica; niemand praat meer over de nieuwe Melkcentrale in Wanica.

Een lachertje (droomverhaal) van de regeringen Bouterse I en Bouterse II

Ik wil niet onaangenaam zijn tegen de minister van LVV. In 2013 heeft een zekere meneer Bhika op Brokopondo, in opdracht van de regering Bouterse I, een prachtige uitleg gegeven bij de oogst van enkele balen padie. Hoogwaardigheidsbekleders waren ter plaatse aanwezig (denk aan minister Lackin, Limburg etc.).

Voor het oogsten van enkele ha padie op Brokopondo was een kleine combine van ADRON via de Oostwestverbinding met een dieplader getransporteerd naar Brokopondo (de heer Soedeschand Jairam was toen nog directeur van ADRON en hij kan ons alles vertellen wat de transportkosten van de combine zijn geweest om enkele balen padie te oogsten).

Op donderdag 1 september 2016 was de minister van LVV weer op de televisie met zijn “droge rijstbouw”-verhaal. Enkele dagen terug (maart 2017) heeft men weer dat oude verhaal uit de kast gehaald om de bewoners van het binnenland blij te maken met droge rijstbouw. Voor beloften hoef je geen geld uit te geven.

President had Nickerianen “gewaarschuwd”

President Bouterse geloofde in het mooie verhaal van die meneer uit Nederland. Die Nederlander had de president verzekerd dat binnen enkele jaren alleen aan de droge rijstbouw op jaarbasis 300.000 ton padie geproduceerd zou worden.

Naar aanleiding van het droomverhaal van de Nederlander Bhika had de president op grappige wijze deze uitspraak gedaan: “Nickerianen zijn gewaarschuwd”. Hoe serieus is men in dit land bezig?

Men gaat nu expertise halen uit andere landen om de droge rijstbouw daadwerkelijk op grote schaal van de grond te krijgen. De Nederlander Bhika van 2013 is nergens te bespeuren.

Aan de president, de minister van LVV en de regeringsadviseurs wil ik het verzoek doen om de rijstbouw in Coronie nieuw leven in te blazen. De Coronianen staan blindelings achter de NDP.

Het district Coronie heeft 4.500 ha rijstareaal welke ingezaaid moet worden. De zwampkerende dam heeft men in het verleden hersteld.

President, U moet uw energie in Coronie, Saramacca en Nickerie stoppen als het om de natte rijstbouw gaat. Voor het binnenland moet u naar andere mogelijkheden uitkijken.

Wij moeten positief blijven, maar wij moeten ons niet laten pakken door allerlei droomverhalen die de komende jaren over ons gestrooid zullen worden als een sibibusi.

Hardeo Ramadhin

Meer nieuws

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Ingezonden| Registratie van landsdienaren

GFC NIEUWS- In de media lazen wij dat de minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo, het project “Registratie van Landsdienaren” heeft geïnitieerd op zijn ministerie….

Man kapt zus na ruzie

GFC NIEUWS- De 55-jarige Jozef C. is op 14 oktober ingesloten voor mishandeling en vernieling. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Regering buigt zich over situatie SLM

GFC NIEUWS- Een regeringsdelegatie onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi heeft zich gebogen over de stand van zaken bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM). Dikke…

Suriname telt nu 29 actieve Covid-gevallen

GFC NIEUWS- Suriname telt nu in totaal 29 actieve Covid-19-gevallen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto…

Bedreiger president Santokhi opgesloten

GFC NIEUWS- Vandaag, zondag, is de 38-jarige Firen Ajaykumar G. door rechercheurs van politie Regio Midden opgespoord en aangehouden voor onder andere bedreiging met een…

11 positief uit 296 Covid-testen

GFC NIEUWS- Het aantal nieuwe personen dat het voorbije etmaal positief is getest op Covid-19 is 11. In totaal zijn 296 testen uitgevoerd. Dikke mensen…