Aangeboden  |  Wereldmilieudag 2018 – Beat Plastic Pollution

Elk jaar sinds 1974 wordt op 5 juni extra stilgestaan bij het milieu. Het thema van wereldmilieudag dit jaar is ‘Beat Plastic Pollution’. Een thema waar wij van de Stichting Support Recycling erg blij mee zijn.

Wereldwijd worden er 500 miljard flesjes op jaarbasis oftewel een miljoen flesjes per minuut gebruikt. Dit met een verwachte groei over de komende jaren van rond de 20% richting 583 miljard. Dat zijn dus 20.000 flesjes per seconde wereldwijd. Nog geen 7% daarvan wordt daadwerkelijk gerecycled.

Deze aantallen omvatten niet eens alle plastic dat per jaar verbruikt wordt, maar slechts PET. Er zijn nog tal van plastic items die voor eenmalig gebruik bestemd zijn die hier niet bij zijn geteld. Denk maar eens aan rietjes, plastic bestek, plastic borden enz.

Met het gemak van de moderne tijd heeft de mens een heleboel plastic producten ontwikkeld die jammer genoeg niet herbruikbaar zijn. Al deze plastic producten die je slechts eenmalig kunt gebruiken leggen onnodig een enorme druk op ons milieu. Om maar niet te spreken over de vervuiling van ons land en onze wateren.

Er is geen ontkomen meer aan, we moeten nu actie ondernemen willen we ons milieu redden. Wij van de Stichting Support Recycling Suriname [SuReSur] vragen alle Surinamers om vandaag extra aandacht te besteden aan ons milieu, maar ook een stapje verder te gaan.

Laten we het niet alleen houden bij eenmalig aandacht schenken aan ons milieu, maar laten wij allen de belofte doen om daadwerkelijk een duurzame verandering te brengen.

Als elk van ons stopt met het gebruik van tenminste één plastic item per dag dat bestemd is voor eenmalig gebruik hebben we het milieu al heel veel geholpen. 

Wij hoeven niet te wachten op wetgeving, maar kunnen zelf beginnen met het weigeren om plastic tasjes aan te nemen bij de supermarkten. 

Een aluminium lepel/vork in plaats van een plastic lepel/vork, een beker in plaats van een rietje, een markttas in plaats van een plastic zak bij het inkopen doen bij de supermarkt, een thermoskan in plaats van een plastic fles en ga zo maar door. Het is op zich heel simpel en goedkoop om deze plastic producten tot het verleden te laten behoren. 

Durft u de uitdaging aan te gaan? Ons milieu heeft het nodig. #IfYouCantReuseItRefuseIt  #SuReSur #BeatPlasticPollution
Gebruikt u toch plastic flessen of zakken? Plaats ze na gebruik dan in een van de recyclebakken die er op verschillende locaties in stad en district staan.

Het team van Stichting Support Recycling Suriname
Glenn, Jeroen, Rubia, Radjen & Sylva

Website SuReSur
Facebookpagina SuReSur
T: 7113929

 

Plaatsing van ontvangen artikelen op onze website houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Lees hier onze voorwaarden; de volledige tekst van de disclaimer leest u hier.
Artikel plaatsen? Misschien zijn deze tips handig voor u!

Foto: Ismael Franco