fbpx
Aangeboden | Waar het ’no work no pay’-principe van de regering het best toepasbaar is

Op 10 januari is het Surinaams onderwijs lamgelegd. Sindsdien hebben zich merkwaardige gebeurtenissen voorgedaan, w.o. de uitspraak ”Show de mieter ze op” van DNA-lid Doekhie, dichtmaken van de deur van het Congreshal voor stakende leerkrachten en het pressiemiddel de leraren voor het gerecht te slepen.

Na comparitie van partijen, gehouden door de rechter, is het onderwijsproces op 30 januari hervat, onder de voorwaarde dat partijen binnen twee weken tot een oplossing komen. Uiterlijk 13 februari zouden partijen tot een overeenstemming moeten komen. Dit is niet gelukt en zouden partijen op 16 februari voor de rechter verschijnen voor een mogelijke oplossing of zelfs een vonnis.

Het u zal opgevallen zijn hoe respectvol er met leraren wordt omgegaan, hoe er over leraren wordt gedacht en hoe serieus het onderwijs wordt genomen. Door naar de rechter te stappen wordt gedacht de leraren die zorgen voor scholing en goed gevormde burgers klein te krijgen.

Gezegd wordt dat de jeugd de dupe van de acties wordt. Denkt men dat leraren graag willen staken? Het zijn juist de leraren en studenten die de achterstanden samen moeten inlopen, doordat de overheid voorbij is gegaan aan een bindende overeenkomst die sinds vorig jaar is gesloten.

De samenleving moet het niet accepteren dat gesloten overeenkomsten niet nagekomen worden en als de normaalste zaak gezien wordt!

Het moet bezorgde personen over onderwijsachterstanden juist doordringen dat dezelfde overheid, die pretendeert zich zorgen te maken over de toekomst, zich niet druk maakt om een correcte ontwikkeling en opvoeding.

Wanneer leraren de herwaardering die sinds april 2016 is beloofd, opeisen en opstaan om de overheid erop te wijzen, zal het geen probleem moeten gaan worden. Het zou juist gepast zijn dat de overheid en samenleving zich realiseren dat je niet eindeloos door kan gaan met loze beloftes zonder dat er consequenties aan verbonden zijn.

Het is belangrijk dat men inziet dat de tijd voorbij is, waarbij de overheid het beleid uitstippelt dat de leraren moeten accepteren. Ondoordachte handelingen plegen zonder advies te raadplegen en de onwil om inspraak te geven aan anderen is geen stijl.

Verbazingwekkend is de aankondiging van het ’no work no pay’-principe door de regering als pressiemiddel om leraren op school te houden, welke volgde na de spoedvergadering die Bvl/ALS opriep om de leden te informeren over de stand van zaken m.b.t. het overleg met de regering en de verder te ondernemen stappen.

Als de regering graag het ’no work no pay’-principe wil toepassen, is dat graag toe te juichen. Echter is dit niet toepasselijk op hen die ervoor werken, een beroep die andere beroepen doet ontstaan, zij die zich inzetten voor gevormde, gestudeerde en kwalitatieve burgers en dankzij wie wij leren lezen en schrijven, onszelf ontwikkelen en opbouwen! De opvoeder verdient altijd respect en waardering.

Dit intimiderend en ondoordachte principe zou het best gebruikt kunnen worden voor:

– de spookambtenaren en zij die slechts tekenen voor aankomst en vertrek!

– slapende DNA leden, zij die wegblijven en hun verantwoordelijkheden niet kennen/ geen voorkeur geven en nauwelijks tot nooit wat van zich laten weten.

– de ex-ministers, ex-directeuren, ex-DNA leden en alle andere personen afkomstig uit regeringen die thuis zitten om gelden te ontvangen of intussen een andere inkomstenbron hebben.

– de staatsadviseurs, want ondanks hun bestaan/ adviezen is de regering steeds wanbeleid aan het uitvoeren. De vraag is in hoeverre hun taak als staatsadviseurs aangemerkt kan worden in voordeel voor land en volk. Ze zitten dan voor het niets op de post!

– de districtscommissarissen, waarvan er weinig tot niets in hun district verandert. Ze zitten dan ook voor het niets op de post!

 

Hanteer dit systeem voor alle nietsnutters, die geen aanspraak maken op een salaris! Zo bezuinig je als regering veel meer, is de druk op het overheidsapparaat minder zwaar en geef je het voorbeeld hoe het daadwerkelijk hoort, namelijk te allen tijde werken voor het geld!

Badal Omriesh

Meer nieuws

Nieuw ADEKUS-bestuur officieel ingesteld

GFC NIEUWS- Minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft het nieuw bestuur van de Anton de Kom Universiteit geïnstalleerd. Dikke mensen slanken het…

CBvS publiceert jaarverslag 2015

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname (CBvS) is uitgekomen met haar jaarverslag over 2015, waarin de algemene financiële en economische ontwikkelingen, alsook het door…

Man ernstig gewond na aanval luipaard

GFC NIEUWS-  Een man liep ernstige verwondingen op na een felle aanval van een luipaard. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

129 Covid-testen, 4 positief

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 4 personen positief getest op Covid-19: in Paramaribo 1 en Wanica 3. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met…

49- jarige gewelddadige dief opgepakt

GFC NIEUWS- De 49-jarige Dharminderpersad C. is op donderdagavond 22 oktober aangehouden door de politie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Bazo- en BZV-aanvragen via Sozavo

GFC NIEUWS- De regering heeft besloten dat per 15 november alle aanvragen voor de Bazo- en BZV- verzekering bij de afdeling Basiszorg van het ministerie…

Vuilophalers in actie

GFC NIEUWS- Vuilophalers die werkzaamheden verrichten voor het ministerie van Openbare Werken (OW) zijn in actie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin,…

Onderzoek naar cacaoproductie in Suriname

GFC NIEUWS- Tanja Tijtel en Naomi Venetiaan van het Polytechnic College Suriname hebben voor hun afstudeerproject voor het programma Hoger Laboratorium Onderwijs, samen een onderzoek…

Genti Mangroe nieuwe directeur Jeugdzaken

GFC NIEUWS- Donderdag heeft de ondertekening plaatsgevonden van het protocol van overdracht voor het Directoraat Jeugdzaken van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J)….

ICJ volgt decemberstrafproces op de voet

GFC NIEUWS- De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) zal het 8 decemberstrafproces blijven volgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…