fbpx
Aangeboden | Suriname, de agrarische schuur van het Caraïbische gebied?

De afgelopen dagen is er via de pers aardig wat aandacht besteed aan de regering Bouterse/Adhin die al twee jaar in het machtscentrum zit.

Laten wij zaken in een groter perspectief bekijken. De regeringsleider/ de revolutionaire leider/ de charismatische leider, de huidige volkspresident zit over drie jaar (in 2020) ruim 23 jaar in het machtscentrum.

In deze 23 jaren heeft deze politieke leider verschillende petten gedragen. Voor de historie moeten wij de juiste data goed vastleggen, waardoor wij ook de juiste informaties kunnen doorgeven aan anderen.

Vaker wordt de periode Nieuw Front vergeleken met de periode Bouterse (7 jaar president). Opzettelijk worden bepaalde perioden verzwegen door de propagandisten van de Paarse Partij.

Meneer Bouterse bepaalt al bijna 23 jaar het economische gebeuren in Suriname. In dit artikel zal ik slechts de agrarische ontwikkeling in grote lijnen belichten.

Tabel 1 NDP (NDP-signatuur)

 Front (Nieuw Front)

25 feb. 1980- 26 jan. 1988

8 jaar

1988- 1990

2 jaar

29 dec.1991- 16 sept. 1991

1 jaar

1991- 1996

5 jaar

1996- 2000

4 jaar

2000- 2005

5 jaar

2010- 2015

5 jaar

2005- 2010

5 jaar

2015- 2020

5 jaar ?

 

 

Totaal (1980- 25 mei 2020)

23 jaar

Totaal (1980- 25mei 2020)

17 jaar

 

Suriname van oudsher een agrarisch land

De eerste succesvolle kolonisatiepoging van Suriname was een Engelse aangelegenheid. Francis Willoughby stichtte in datzelfde jaar aan de Surinamerivier plantages. Vooral de suikercultuur werd flink aangepakt.

In 1667 werd Suriname door de Nederlanders (Zeeuwen) veroverd. Geleidelijk aan werd Suriname een land met een groot aantal plantages waar eerst slaven en daarna immigranten op de plantages werkten (zie tabel 2).

Tabel 2 Jaar

Aantal plantages

Jaar

Aantal plantages

1667

178 plantages

1863

216 plantages

1785

571

1972

131

1832

450

1903

82

1840

383

1913

79

1853

263

1950

10

Bron: Encyclopedie van Suriname, 1977

 

Van grootlandbouw (plantages) naar kleinlandbouw

Met de komst van de Hindostaanse (1873-1916) en de Javaanse immigranten (1890-1939) hebben er op het agrarische gebied grote veranderingen plaatsgevonden in Suriname.

Het aantal plantages is vanaf 1832 aan het afnemen (zie tabel 2). De immigranten die hun vijfjarige contractperiode hadden afgesloten, konden naar hun moederland terugkeren of ze konden hier blijven en zich als kleine landbouwers vestigen.

In het begin hebben vooral Hindostaanse immigranten hieraan gevolg gegeven. De overheid had een aantal verlaten plantages (vanaf 1895) opgekocht en in kavels van 1 a 2 ha aan deze immigranten gegeven om zich als zelfstandige kleinlandbouwers te vestigen.

Door deze maatregelen van 1895 steeg het aantal Hindostanen dat zich als zelfstandige kleinlandbouwers vestigden, snel van 548 in 1895 tot 5.093 in 1913.

Behalve voor eigen gebruik produceerden de kleine boeren ook voor de verkoop. Omstreeks 1900 namen de plantages nog het leeuwendeel van de agrarische productie voor hun rekening (90%); in 1920 had de kleinlandbouw de plantages ruimschoots overvleugeld; het aandeel van de kleinlandbouw bedroeg toen 71% (zie boek: “Van Stam tot Staat; van Dalhuizen, Hassankhan e.a. bladzijde; 110 en 111).

De laatste twee suikerplantages gesloten

Suikerplantage Waterloo (in het district Nickerie) is tijdens de staking van 1969 gesloten en nooit meer opgestart. De tweede suikerplantage in Mariënburg, ook wel het economische hart van Commewijne, (in de periode van de revolutie) is vanaf 1986 opgehouden suiker te produceren.

Opeenvolgende regeringen hebben de agrarische sector stiefmoederlijk behandeld. Men wilde geen geld investeren in de agrarische sector. De suikerplantage Waterloo was van een Guyanees en was genoodzaakt te sluiten. De arbeiders wilden een salariscorrectie die de eigenaar niet kon betalen.

De suikeronderneming Mariënburg werd in 1975 voor een symbolisch bedrag door de staat Suriname overgedragen. In de periode 1974/1975 wilde de directie van de suikeronderneming Mariënburg de suikerprijs met enkele centen verhogen.

De toenmalige minister van Economische Zaken, mr. E. Bruma, gaf echter geen toestemming om de suikerprijs te verhogen en maakte zelfs de opmerking: “Als het nodig is, gaan wij desnoods suiker laten invliegen”.

In 1982 wilde India een nieuwe fabriek plaatsen op Mariënburg, maar door gehaal en getrek is deze nieuwe fabriek niet gekomen. Landbouw was toen en is nog steeds geen prioriteit van de opeenvolgende regeringen.

Er was genoeg geld in de republiek Suriname. De minister-president H. Arron maakte zelf de opmerking “Geld is geen probleem”. Met de oprichting van de IBA namen de inkomsten uit de bauxietsector toe. In 1975 hebben wij van Nederland aan verdragsmiddelen NF 3,5 miljard gehad.

Grote verandering in de rijstbouw

In 1970 werd nog rijst verbouwd in de districten Commewijne, Suriname (nu Wanica), Saramacca, Coronie, Nickerie en Para. Op kleine schaal werd er ook aan droge rijstbouw in het binnenland gedaan.

Minister Bruma van Economische Zaken had in 1973/’74 een regeling ingevoerd dat elke rijstexporteur die een vergunning krijgt om rijst te exporteren, een deel van de rijst aan de staat moest verkopen voor een lagere prijs dan de kostprijs.

Zo hebben wij toen de CIS-rijst van Sƒ 0,18 per kg gehad in Suriname. De meeste districten hielden toen op rijst te verbouwen, omdat zij goedkope rijst van Sƒ 0,18 per kg konden kopen in de winkels. De districten Nickerie, Saramacca en Coronie zijn doorgegaan tot enkele jaren terug.

Nickerie is het enige district dat rijst verbouwt

De afgelopen dagen heb ik een groot aantal onwaarheden (ik zal niet praten van leugens) van politieke gezagsdragers (de vicepresident, de minister van LVV en de beunhazen van ADRON) gehoord.

De echte waarheid is op dit ogenblik in Nickerie (mei 2017) dat Nickeriaanse rijstboeren zaaizaad moeten importeren uit Guyana. Volgens meneer Harinandan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA), wordt ongeveer 75% van het zaaizaad uit Guyana geïmporteerd.

De regering Bouterse/Adhin heeft de mond vol van dat Suriname de agrarische schuur van het Caribische gebied moet worden. Boeren komen in Paramaribo om een petitie aan te bieden, maar de volkspresident “dokt” voor de rijstboeren.

Deze charismatische president (toen was hij nog geen president), had in mei 2010 de Nickeriaanse rijstboeren de verzekering gegeven dat hij, Bouterse, als hij in het machtscentrum zou komen, ervoor zou zorgen dat de Nickeriaanse rijstboeren goedkope diesel en kunstmest ter beschikking zouden hebben.

“Ik ga het rijstareaal in Suriname uitbreiden tot 200.000 ha”, zei meneer Bouterse. Nu wordt meneer A. Adhin naar Nickerie gestuurd om de problemen van de boeren aan te horen. Wat een grote grap.

Men heeft elke werkende Suriname tot bedelaar gemaakt en men gaat nu naar de districten om de mensen te vragen om met oplossingsmodellen te komen.

De boeren die dag en nacht in de arealen ploeteren moeten niet veel verwachten van de huidige politieke machthebbers. Men gaat U mooie verhalen vertellen om de rijstboeren in Nickerie zoet te houden.

Hardeo Ramadhin

Meer nieuws

Weer twee weken lockdown Kabalebo

GFC NIEUWS- Op advies van de ministeries van Volksgezondheid en Regionale Ontwikkeling en Sport wordt er een tweede total lockdown voor het bestuursressort Kabalebo ingesteld….

Ingezonden| Articulatie

GFC NIEUWS- Binnen enkele dagen gaan de schooldeuren wederom open. Als ouder zijn er veel vragen over het nieuwe schooljaar onder nieuwe omstandigheden. Impotent of…

JCI Nilom kiest nieuw bestuur 2021

GFC NIEUWS- De Junior Chamber International (JCI) Nilom heeft een nieuw bestuur gekozen voor het jaar 2021. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van…

Parkeerwachter licht diverse personen op

GFC NIEUWS- De 53-jarige Delano L. is door de politie aangehouden en opgesloten voor verduistering. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen…

Geld en documenten buitgemaakt bij SRS

GFC NIEUWS- Gewapende criminelen hebben in de nacht ingebroken bij het Stichting Radio Omroep Suriname (SRS). Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele…

Covid-19 actieve gevallen onder de 100

GFC NIEUWS- Het aantal actieve Covid-19-gevallen is onder de 100. Volgens de jongste update op het dashboard zijn nu 72 personen in Suriname besmet met…

Commissie buigt zich over regulering grondbeleid

GFC NIEUWS- President Chandrikapersad Santokhi heeft ter regulering van het grondbeleid een commissie geïnstalleerd. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van…

Presidentiële commissie moet Valutawet evalueren

GFC NIEUWS- President Chandrikapersad Santokhi heeft de Commissie Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren geïnstalleerd. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van…

14 nieuwe Covid-gevallen, 24 genezen

GFC NIEUWS- Binnen een etmaal zijn er 14 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts. Klik…

Twee mannen beschoten in boot

GFC NIEUWS- Twee mannen zijn vorige week beschoten toen ze in een boot stapten te Godo olo in Sipaliwini. Impotent of minder potent? Maak online…

Man mogelijk dood na hartaanval in auto

GFC NIEUWS- Een 60-jarige man werd vanmorgen dood aangetroffen in zijn voertuig. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts….

Hoefdraad binnenkort op Interpollijst

GFC NIEUWS- Ex-minister Gillmore Hoefdraad van Financiën zal binnenkort op verzoek van de procureur-generaal (pg) van Suriname worden geplaatst op de Interpollijst. Impotent of minder…

MMC heeft nieuw bestuur

GFC NIEUWS- Het Mungra Medisch Centrum heeft een nieuw stichtingsbestuur, dat vrijdag is geïnstalleerd door de Minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin. Impotent of minder potent?…

28 nieuwe Covid-gevallen, 18 genezen

GFC NIEUWS- Donderdag op vrijdag zijn er 28 nieuwe Covid-19-gevallen genoteerd. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts. Klik…

Nog geen uitkering uit Covid-19 Fonds

GFC NIEUWS- Het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken laat weten dat het uitbetalen van de werkloosheidsuitkering aan werklozen die tijdens de operatie van het…

Ingezonden| Onze Staatsbedrijven

GFC NIEUWS- In de media lazen wij dat de president van Suriname onlangs een onderhoud heeft gehad met de president-commissarissen van een aantal Staatsbedrijven. Impotent…

Duurzaam sociaal vangnet in aanmaak

GFC NIEUWS- Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting heeft een traject ingezet om te komen tot een duurzaam sociaal vangnet. Hiervoor vindt er een…