fbpx

Aangeboden | Reactie op de uitspraak van Ramon Abrahams

De ondervoorzitter van de NDP, dhr. R. Abrahams, stelt op een structurenvergadering in Commewijne dat de NDP de verkiezingen in 2020 weer gaat winnen (citaat: 19 dec. 2017).

Als Commewijner volg ik de politieke ontwikkelingen van het land op de voet, vooral die van mijn geboortedistrict. Hij kan gelijk hebben dat de NDP in het toenmalige suikerdistrict wederom zetels zal behalen.

Nu hebben ze twee van de vier zetels en werken ze er naartoe om drie zetels binnen te halen onder coördinatie van Ivan Graanoogst.

Het is wel een aanwinst voor de NDP dat Ralim, Enrique, H., het paradepaard van Somohardjo, de overstap heeft gedaan naar de NDP. Het DNA-lid Jenny P. Warsodikromo is echter geen sterke kandidaat, alsook geen goede veldwerker.

Als wij de verkiezingsuitslagen van 2015 in ogenschouw nemen, dan spreken de cijfers voor zich. De directe/sterke concurrent van de NDP zal zonder meer de PL (Pertjaja Luhur) zijn.

Indien de VHP niet een kandidaat plaatst die bij de kiezers gewild is en een volksman/-vrouw is, dan mogen zij hun zetel vergeten. De heer Sheilendra Girjasingh (VHP/DNA lid) heeft zich optimaal ingezet voor zijn district. Wie zal zijn voetsporen volgen om de zetel voor de VHP veilig te stellen?  

De glorietijd van de vorige kandidaten is reeds achterhaald. Men stemt nu bewust en niet op sentiment, ras of geloof, maar op de partij die ontwikkeling brengt en werkgelegenheid creëert.

De PL is enorm verzwakt en kan niet meer de rol vervullen die zij tijdens het Front en daarvoor heeft vervuld. Ook de KTPI speelt niet de belangrijke rol meer zoals het geval was tijdens NPK-1 in 1973 (NPS, KTPI, PSV en PNR) en tijdens NPK-2 in 1977 (NPS, PSV, KTPI en HPP).

De verkiezingsuitslagen in 2015

Als we de uitslagen op DNA-niveau in 2015 in Commewijne nader bekijken, dan zien wij het volgende. De NDP behaalde 7.465 stemmen, V7:  6.392, AC: 2.561, DOE: 463, PING:  64, MF:  34.

Totaal 16.979 uitgebrachte stemmen. De kiesdeler was gesteld op 3.920 stemmen en het is geen enkele kandidaat gelukt om middels voorkeursstemmen binnen te komen.

OOK INTERESSANT
Rust teruggekeerd binnen Esther Stichting

Opgemerkt kan worden dat Annie Sadie van de NDP de meeste stemmen vergaarde maar helaas niet werd gekozen (3.357 stemmen).  Gekozen werden: Girjasing, Sheilendra M.H. (3.159 stemmen/V7),  Warsodikromo, Jenny P. (803 stemmen/NDP),  Ramsahai, Rajiv A. (1.363 stemmen/NDP) en Bink, Ingrid A. (575 stemmen/V7). Ter illustratie:  Ralim, Enrique H. behaalde 2.334 stemmen als lijstduwer in V7 verband (ex-PL lid).

Het aantal gekozen RR- en DR-leden was als volgt:

  • NDP: 38 RR- en 6 DR-leden
  • V7: 26 RR- en 4 DR-leden
  • AC: 4 RR-leden en 1 DR-lid.

Voor de duidelijkheid hierbij de uitslagen van de verkiezing van 2010. Gekozen werden de navolgende DNA-leden:  

  • Hendrik Sakimin met 3.293 stemmen (Volks Alliantie/PL),
  • Sheilendra Girjasing met 2.199 stemmen (VHP),
  • Jenny Warsodikromo met 1.787 stemmen (MC/NDP) en
  • Ronny Tamsiran met 645 stemmen (VA/PL).

Als de ondervoorzitter van de NDP concludeert dat hij uitgaat van drie zetels in Commewijne, dan rekent hij enigszins op de kracht van Ralim. Gelet op de kwakkelende economie, waar thans iedereen steen en been over klaagt, zal men zich bij de verkiezingen in 2020 tóch anders gaan opstellen!

De regerende partijen zullen alles uit de kast halen om wederom de politieke macht te verkrijgen. Zij beschikken trouwens over alle tools en mogelijkheden.     

Een leider deed eens de volgende uitspraak:  “When you are on the power and you lose the election, than you are a mad man!

Joop den Uyl poneerde de volgende stelling: “Politiek is een spel en ik probeer het goed te spelen”. En Winston Churchill zei: ”Politiek is geen spel. Het is een ernstige zaak”.

Tenslotte een advies aan mijn districtsgenoten. Laat U niet gebruiken als stemvee, maar let op uw zaak en let vooral wie voor jouw district opkomt en ontwikkeling brengt voor het gehele land, in het bijzonder van Commewijne!

Roy Harpal

 

 

Plaatsing van ontvangen artikelen op onze website houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Lees hier onze voorwaarden, de volledige tekst van de disclaimer leest u hier.