fbpx

Aangeboden | Militairen nemen de macht over in Zimbabwe

De legertop van Zimbabwe met als legerleider Constantino Chiwenga heeft in Zimbabwe ingegrepen en president Robert Mugabe (93 jaar oud) en zijn echtgenote Grace (52 jaar oud) onder huisarrest geplaatst. De minister van Financiën Ignatius Chombo is opgepakt.

Volgens een woordvoerder van het leger is de actie ook gericht op “criminelen rond Mugabe”. “Wij richten ons alleen op criminelen rond Mugabe die misdaden plegen die sociaal en economisch leed veroorzaken. Zij moeten uiteindelijk berecht worden “, aldus generaal-majoor SB Moyo.

De legertop is ook verontrust over het plan van Mugabe om zich te laten opvolgen door zijn vrouw Grace. Robert Mugabe is reeds 37 jaar de politieke leider van Zimbabwe en 30 jaar lang staatshoofd. Verschillende landen houden hun ambassades in Harare gesloten en hebben hun burgers geadviseerd binnen te blijven vanwege de “blijvende politieke onzekerheid”. Overgenomen uit Telegraaf en Volkskrant.

Elseviers Weekblad schrijft dat China zeer grote economische belangen in Zimbabwe heeft, o.a. de grote voorraden hoogwaardige mineralen van Zimbabwe. Generaal Chiwenga bezocht op 9 november jl. in Peking Li Zuocheng, China’s hoogste militair. Enkele dagen daarna rolden de pantserwagens van het leger van generaal Chiwenga de hoofdstad Harare binnen. De militaire overname was begonnen en duurt voort.

Robert Mugabe

Mugabe was de leider van de guerrillabeweging Zanu-Zania, die strijd leverde om het blanke regiem van Ian Smith (Engeland) te verdrijven. Er ontstond en burgeroorlog tussen de (blanke) regering en de zwarte strijders die tot 1979 zou duren.

Bij de verkiezingen in 1980 behaalde Mugabe een overweldigende meerderheid en thans is hij een van de langst zittende presidenten van Afrika. Hij is al langer dan 30 jaar als staatshoofd aan de macht.

Begonnen als een gematigd socialist met een verzoenend gebaar naar allen, ontpopte hij zich steeds meer als een dictator die met behulp van intimidatie, terreur en grif uitdelen van overheidsgunsten (patronage) de macht vasthoudt.

Mugabe, zijn familie en belangrijke leden van zijn politieke club zijn een elitegroep, bezitten de absolute macht, zijn boven de wet verheven en hun leefwijze is als die van de rijkste wereldburgers.

Ze gaven zichzelf torenhoge staatssalarissen en groteske toelagen en gebruiken hun politieke posities om lucratieve overheidscontracten in de wacht te slepen en staatsbedrijven over te nemen.

OOK INTERESSANT
Foodbasketproject moet armoedebestrijding stimuleren

De rijkdom van Rhodesië (thans Zimbabwe, 14 miljoen inwoners) was in handen van de blanke boeren die grote landbouwbedrijven bezaten. De algehele voedselproductie en -export was in handen van de blanke boeren.

Vanaf 2000 begon Mugabe op grote schaal – met geweld – het land van tot het laatst overgebleven blanke boeren te onteigenen en te herverdelen om zijn steun onder de bevolking en de militairen te vergroten.

Dit land en de landbouwbedrijven kwamen echter niet in handen van de vele landloze boeren, maar in de handen van trouwe aanhangers van Mugabe en zijn oud-guerrillastrijders.

Door onkundig gebruik en een slechte organisatie daalden de oogstopbrengsten in enkele maanden scherp. Ooit nog de graanschuur van Afrika, is het land sinds begin 21ste eeuw in ernstig economisch verval, met een ongekende hyperinflatie. Een groot deel van de bevolking is anno 2017 werkloos en lijdt honger.

Geld voor voedselimporten, behalve voor de elite rond de steeds meer omstreden leider Mugabe, is er niet. Veel Zimbabwanen, bijkans twee miljoen, zijn inmiddels vanwege de armoede, honger en hoge werkloosheid gevlucht naar buurlanden als Zuid-Afrika om nog enige bestaanszekerheid te kunnen opbouwen.

Zoals alle Afrikaanse landen, op twee na, is Zimbabwe etnisch verdeeld: de Shona’s maken tachtig procent van de bevolking uit en de Ndebeles die twintig procent van de bevolking uitmaken met eigen taal en cultuur.
Ze hebben ook een lange geschiedenis van vijandigheid.

Mugabe en zijn ex-Zania troepen hebben tot 1988 20.000 Ndebeles uitgemoord. De laatste slachting was in Matabeleland (1980-1988) waar de soldaten van Mugabe aan het plunderen, brandstichten, verkrachten en moorden sloegen. Deze moorden zijn nu internationaal erkend als genocide.

De Anglicaanse Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu heeft de mensenrechtenschendingen in Zimbabwe bekritiseerd en heeft Robert Mugabe een karikatuur van een Afrikaanse dictator genoemd.

 

Leendert Doerga

 

Plaatsing van ontvangen artikelen op onze website houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Lees hier onze voorwaarden, de volledige tekst van de disclaimer leest u hier.