Aangeboden | Hoezo is kippenvlees minder gezond?

De westerse voorkeur voor mager en wit kippenborstvlees leidt ertoe dat massa’s kippenbillen en -poten overblijven. Dit vettere en minder gezonde vlees wordt gedumpt in ontwikkelingslanden zoals ook Suriname en in Afrika. Daar vormt de overdosis vlees een bedreiging voor de eigen gevogelte-industrie”, zegt de Associatie Pluimvee Sector Suriname (APSS) volgens een recent artikel in GFC Nieuws. 

Als de Associatie dit inderdaad zo heeft geformuleerd, schiet zij zich met de conclusie van “vetter en minder gezond vlees” in de eigen voet. De conclusie ‘vet = ongezond’ is namelijk gebaseerd op reeds lang achterhaalde opvattingen over vetten.

Verzadigde vetten gelden allang niet meer als langzaam vergif en wij weten nu dat zij van groot belang zijn voor een goede gezondheid. De tijd dat cholesterol als ziekmakend werd beschouwd ligt ook allang achter ons; iedereen weet inmiddels dat cholesterol voor het grootste deel door ons lichaam zelf wordt aangemaakt en het belangrijkste onderdeel is van elke cel in ons lichaam.

Cholesterol is vooral voor de ogen en hersenen superbelangrijk en, mannen: zonder cholesterol geen testosteron – dat is, zoals eveneens ieder weet, het hormoon dat zorgt dat mannen een erectie kunnen krijgen (en vrouwen zin in seks bezorgt).

Cholesterol Capers – the damaging lunacy of the Diet-Heart Hypothesis (duur: ongeveer een uur en 22 minuten)

 

Weinig verschil

Livestrong schrijft dat volgens de USDA Nutrient Database in een portie kippenvlees van 3 ounce (85 gram) uit een hele kip ongeveer 2,6 gram vet zit. Daarvan is ongeveer 0,6 gram verzadigd vet, 0,7 gram is enkelvoudig onverzadigd en 0,6 gram is meervoudig onverzadigd vet: iets meer dan 5 procent van het vet dat je per dag volgens de Amerikanen zou mogen innemen, meldt Livestrong.

Pan-fried vegetables with Chicken seriesDe hoeveelheid vet in het vel is volgens dezelfde databank 27 gram per 85 gram vel, aldus Livestrong. Hiervan is 7,7 gram verzadigd, 11,5 gram is enkelvoudig onverzadigd en 5,7 gram is meervoudig onverzadigd vet.

When making the choice between chicken breast and whole chicken meat, the difference in fat content is not substantial (er is geen groot verschil in de hoeveelheid vet tussen kippenborst en andere delen van de kip), concludeert Livestrong.

Gezond vet

Kippenvet bevat bovendien veel meer palmitinezuur  (een vetzuur dat bacteriën doodt) dan vet in ander gevogelte, plus nog andere zeer gezonde vetzuren (laurinezuur, linolzuur, tocoferolen e.a.)

Portland State University geeft op dat het vet dat in kippenvlees zit voor 29% bestaat uit verzadigd vet, tegen bijna tweederde deel onverzadigde vetzuren. Van de verzadigde vetzuren is het grootste deel het gezonde palmitinezuur dat ook in onder meer boter voorkomt, in kaas, melk, cacaoboter, chocola en… in moedermelk (bijna een kwart van het vet in moedermelk).

De overige verzadigde vetten in kippenvlees zijn het type dat veel voorkomt in kokosolie (middellangeketenvetzuren) en waarvan bekend is dat die heel gezond zijn en bij normaal gebruik niet bijdragen aan obesitas (= je wordt er niet dik van).

Zo zit er bijvoorbeeld stearinezuur in kippenvlees, dat goed is voor je cholesterol: “In vergelijking met de andere verzadigde langeketenvetzuren, verlaagt stearinezuur de totaal-, LDL- en HDL-cholesterolconcentraties significant”, staat in het Nederlands Tijdschrift Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde.

Deep fried fast food, spring chicken in golden lemon batterOf myristinezuur, nog zo’n verzadigd vetzuur in kippenvlees, dat ook gewoon zit in de meeste dierlijke en plantaardige vetten en oliën. Dus hoe ongezond zijn de verzadigde vetzuren die behalve in kip gewoon in al ons andere voedsel zitten?

Kippenvlees bevat veel meer onverzadigde vetzuren dan verzadigde, en vooral gezonde verzadigde vetzuren. Dat zou een hele geruststelling moeten zijn voor degenen die (ten onrechte, volgens onafhankelijke onderzoekers) bang zijn voor verzadigd vet (waarvan inmiddels bekend is dat het uiterst belangrijk is voor het behoud van een goede gezondheid).

Innovatie

Dat betekent ook dat het buitenlandse argument dat een deel van de kip ongezonder zou zijn dan andere delen, niet klopt.

De hoeveelheid vet in borst en bouten ontloopt elkaar niet veel en wie (nogmaals: ten onrechte) bang blijft voor vet, zou gewoon het vel – en daarmee het grootste deel van het vet – kunnen weghalen.

De industrie zou hierop kunnen inspelen door hele kippen zonder vel aan te bieden; misschien is er zelfs een markt voor kippenvel als restproduct (bv. voor diervoeding, of voor degenen die houden van een krokant gebakken velletje. Kroepoek van kippenvel komt ineens bij mij op).

Conclusie: de Associatie doet haar leden geen plezier door het eigen product aan te merken als “minder gezond”. Kippenvlees is en blijft één van de meest gezonde eiwitleveranciers, blijkt uit de cijfers.

Een overheid die wil zorgen voor betaalbaar en gezond voedsel zou hierop kunnen inspelen door:

  • De importheffingen op voer, voerbestanddelen, hulpmiddelen (voer- en drinkbakken etc.) en medicamenten te verlagen dan wel terug te brengen naar 0%
  • Net als in andere landen om ons heen de importheffingen op kippenvlees op te voeren naar 100+ procent
  • Regels vast te stellen voor de minimale en maximale marges die supermarkten mogen rekenen voor levensmiddelen
  • Streng(er) te controleren op ongewenste zaken in importkip en
  • Met de sector in permanent overleg te gaan.

Het gaat immers niet alleen om de prijs die de consument moet betalen, maar ook en vooral om de volksgezondheid.

Wij herinneren ons allemaal nog de recente en minder recente schandalen met buitenlands vlees: kip met toegevoegd water en eiwitten om het vlees malser te maken, Amerikaanse salmonellakip die gewoon mocht worden geëxporteerd, met chemische stoffen behandelde kip uit China, dioxinekip, SARS-kip, hormoonkip of zoals recentelijk smerige, bedorven Braziliaanse kip.

Irwin Wist
[email protected]

 

Plaatsing van ontvangen artikelen op onze website houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Lees hier onze voorwaarden, de volledige tekst van de disclaimer leest u hier.

Overige berichten