fbpx
Aangeboden | Het gevaar van een gepolitiseerd Constitutioneel Hof

Momenteel wordt er in Suriname gesproken over een Constitutioneel Hof. Niet ieder land heeft zo’n Hof. Nederland heeft het niet maar heeft wel een Hoge Raad, in Duitsland en België is er wel één. Het verschil is dat een Hoge Raad ook dient als hoogste beroepsinstantie bij gewone rechtszaken, een Constitutioneel Hof niet.

Het grote gevaar van een Hoge Raad en/of Constitutioneel Hof is dat het gepolitiseerd wordt, waarna het gebruikt kan worden voor een regime met dictatoriale trekjes. Dit is gebeurd in Venezuela in 2004, toen de in 1999 opgerichtte Supreme Tribunal of Justice werd uitgebreid van 20 naar 32 leden waardoor de meerderheid in handen kwam van aanhangers van wijlen Hugo Chávez.

Ik ben geen jurist maar als ik het goed heb is dit Supreme Tribunal of Justice een combinatie van een Constitutioneel Hof en een Hoge Raad. Ze toetsen wetten maar zijn ook hoogste beroepsinstantie.

Chávez gebruikte dit Supreme Tribunal of Justice om verkiezingen te manipuleren, lagere rechters te controleren en politieke tegenstanders op te laten pakken op basis van vage beschuldigingen. De belangrijkste oppositieleider van Venezuela, Leopoldo López, zit al twee jaar vast en is veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf. Een andere oppositieleider, Maria Corina Machado, is inmiddels in staat van beschuldiging gesteld.

In tegenstelling tot de jaren zeventig en tachtig, toen dictatoriale regimes (vaak rechtse “kolonelsregimes”) de macht hadden in Zuid-Amerika en politieke tegenstanders arresteerden, martelden of vermoordden, gaat de onderdrukking tegenwoordig op een veel slimmere wijze. Er wordt daarom wel gesproken van “democraturen”.

Vaak zijn dit links-autoritaire regimes met democratische legitimiteit doordat er zogenaamd vrije verkiezingen worden gehouden, die echter zwaar gemanipuleerd worden. Uiteraard kunnen deze trucs ook toegepast worden door rechtse regimes.

De eerste stap die dergelijke democraturen ondernemen om de vrijheid van de bevolking te vernietigen is het ondergraven van de trias politica (een “koloniaal concept” volgens de apologeten van linkse democraturen zoals Sandew Hira) c.q. van de instituten die de trias politica moeten waarborgen.

Wijlen Hugo Chávez heeft zoals hierboven omschreven ervoor gezorgd dat het Supreme Tribunal of Justice bezet werd door zijn partijaanhangers en loyalisten en vervolgens niet meer functioneerde als een onafhankelijk instituut.

Daardoor werd het mogelijk voor de Chavisten om kritische oppositieleden op te sluiten vanwege vermeende corruptie en/of vermeende staatsvijandige activiteiten terwijl de machthebbers en hun familieleden zich eindeloos kunnen verrijken middels corruptie en geen strobreed in de weg wordt gelegd.

Wie precies wil nalezen hoe het Supreme Tribunal of Justice in Venezuela wordt misbruikt voor politieke doeleinden sinds 2004, zie deze link.

Jan Gajentaan

Meer nieuws

Crimineel duo aangehouden en opgesloten

GFC NIEUWS- Leden van Recherche Regio Paramaribo hebben in samenwerking met het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) de voortvluchtige verdachte Anan M. opgespoord en aangehouden….

Geen Covid-19-persconferentie deze week

GFC NIEUWS- Het ministerie van Volksgezondheid heeft deze week geen Covid-19-persconferentie gehouden. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts….

Regering komt met Sociaal Vangnet

GFC NIEUWS-De maatregelen die de regering zal treffen om de economie wederom gezond te maken, zullen een impact hebben op de samenleving en heeft de…

Brunswijk vraagt geduld samenleving

GFC NIEUWS- Op woensdag 16 september was het precies twee maanden dat de regering Santokhi-Brunswijk aan de macht is. Impotent of minder potent? Maak online…

De Heilige Maand Purushottam Más

GFC NIEUWS- Op de Hindū kalenders dit jaar staat voor de periode 18 september t/m 16 oktober Purushottam Más (Malmás) vermeld. Impotent of minder potent?…

Suriname heeft goede vriend in Amerika

GFC NIEUWS- Suriname heeft in Amerika een goede partner gevonden. Dit zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Michael Pompeo, tijdens zijn eendaags bezoek aan…

President Santokhi ontvangt minister Pompeo

GFC NIEUWS- President Chandrikapersad Santokhi heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Michael Pompeo ontvangen op het presidentieel paleis. Impotent of minder potent? Maak online…

Lions biedt gratis diabetestest aan

GFC NIEUWS- Lions Club Paramaribo Central is met ondersteuning van haar moederclub Lions Club International gestart met een diabetesproject om het bewustzijn over de gevaren…