fbpx
Aangeboden | Een nieuwe trend en de situatie na de terugroeping

In de afgelopen periode hebben diverse personen uit de politiek en uit de politieke wereld hun partij verlaten en gekozen voor een andere partij of combinatie.

De duidelijke motieven worden niet altijd aangegeven; soms loopt men over wegens ontevredenheid of om opportunistische overtuigingen (eigen belang).

Het lijkt wel op een nieuwe trend, maar het overlopen; alsook het plegen van verraad is sinds het bestaan van de mensheid een feit.

Behalve individuen lopen ook partijen uit een combinatie over. Zie het recent voorbeeld van de BEP, die uit de V-7 is overgestapt om de NDP te ondersteunen.

In 2010 liet de PL (Pertjaja Luhur) o.l.v. Paul Somohardjo de NF in de steek en ging met de MC (Mega Combinatie / NDP) in zee.

Is dit om eigen behoud of is er sprake van opportunisme? En is de wet terugroeping Volksvertegenwoordiging (WTV) niet van toepassing bij het uittreden van een partij uit een combinatie?

Paul Somohardjo stelt, dat een regering zonder de PL altijd problemen heeft, dit is bezijden de waarheid. In alle regeringen / combinaties waarvan PL deel uitmaakte, ontstonden er juist problemen!

Een samenwerking met Somohardjo betekent het vragen om problemen, bij hem gaat het meer om partijbelang, dan om de ontwikkeling van het land.  Tijdens de NF bezorgde hij president R. Venetiaan de nodige problemen. Vooral de chaos op het ministerie van RGB (Ruimtelijke Ordening en Grondbeheer).

Om eigen behoud en uit vrees dat het einde van de regering zou betekenen, bleef Venetiaan zwijgen! De chantage van Somohardjo werd niet langer getolereerd door president D. Bouterse en in april 2014 werd de PL uit de coalitie / regering uitgeknikkerd.

Als de PL de overwinning met allerlei diensten en feesten al viert, zien we nog niet, dat de dissidenten vertrekken!

De situatie na de terugroeping!

Hoe zal de situatie voor de coalitie eruit zien na de definitieve terugroeping van R. Sapoen en D. Chitan? De zetelverdeling ziet er thans als volgt uit:

  • De coalitie, NDP: 26 zetels, BEP: 2, DOE: 1 en Sapoen en Chitan: 2 zetels in totaal: 31 zetels.
  • De oppositie: VHP: 9 zetels, NPS: 2, PL: 5, ABOP: 5 en PALU: 1 in totaal: 20 zetels.

Na de terugroeping zal de situatie in DNA dit beeld vertonen:

  • De Coalitie: 31 – 2 = 29 zetels, terwijl de Oppositie: 51 – 29 = 22 zal hebben.

Als het terugroeprecht in de Grondwet (Kieswet) is verankerd, waarom zijn er dan nog “mazen” en zijn zoveel rechtszaken nodig eer men teruggeroepen kan worden?

Deze wet moet zonder meer aangescherpt en waterdicht worden gemaakt, zodat deze taferelen tot het verleden mogen behoren.

De wet terugroeping Volksvertegenwoordigers (WTV) is in feite in strijd met de Grondwet. Artikel 68 (Beëindiging van het lidmaatschap van DNA, lid 1 C o.a. door terugroeping van het lid op de wijze bij wet te bepalen…)

Als wij advocaat N. van Dijk moeten geloven, dan is nog niet alles verkeken voor de dissidenten van de PL. Volgens haar hebben zij nog zaken lopen en dat kan nog heel lang duren; dit impliceert dat het proces een eindeloos eind heeft en dat er sprake is van seponeren en traineren van zaken!

Dezerzijds wordt erop gewezen, dat de wet politiek- en juridisch heel moeilijk uitvoerbaar lijkt te zijn. Het is de hoogste tijd om deze wet te herzien.

Velen zijn met mij de mening toegedaan, dat indien een lid door het volk is gekozen voor de periode van 5 jaren, dat zij niet door een partij teruggeroepen mag worden!

Alleen het electoraat zou dit mogen doen.

Tenslotte zij gesteld, dat het plegen van verraad sinds het bestaan van de mensheid bestaat.

Maar vergeet niet, dat het verraad wel wordt beloond, maar de verrader niet!

Roy Harpal

Meer nieuws

Geen Covid-19-persconferentie deze week

GFC NIEUWS- Het ministerie van Volksgezondheid heeft deze week geen Covid-19-persconferentie gehouden. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts….

Regering komt met Sociaal Vangnet

GFC NIEUWS-De maatregelen die de regering zal treffen om de economie wederom gezond te maken, zullen een impact hebben op de samenleving en heeft de…

Brunswijk vraagt geduld samenleving

GFC NIEUWS- Op woensdag 16 september was het precies twee maanden dat de regering Santokhi-Brunswijk aan de macht is. Impotent of minder potent? Maak online…

De Heilige Maand Purushottam Más

GFC NIEUWS- Op de Hindū kalenders dit jaar staat voor de periode 18 september t/m 16 oktober Purushottam Más (Malmás) vermeld. Impotent of minder potent?…

Suriname heeft goede vriend in Amerika

GFC NIEUWS- Suriname heeft in Amerika een goede partner gevonden. Dit zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Michael Pompeo, tijdens zijn eendaags bezoek aan…

President Santokhi ontvangt minister Pompeo

GFC NIEUWS- President Chandrikapersad Santokhi heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Michael Pompeo ontvangen op het presidentieel paleis. Impotent of minder potent? Maak online…

Lions biedt gratis diabetestest aan

GFC NIEUWS- Lions Club Paramaribo Central is met ondersteuning van haar moederclub Lions Club International gestart met een diabetesproject om het bewustzijn over de gevaren…

Training in Protocol aangeboden door India

GFC NIEUWS- Onder auspiciën van het Sushma Swaraj Institute for Foreign Service is door de minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking het…

First lady Santokhi voor privébezoek in Nederland

GFC NIEUWS- First lady Mellisa Santokhi-Seenacherry bevindt zich momenteel in Nederland. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts. Klik…

IDB-delegatie op bezoek bij minister Walden

GFC NIEUWS- De minister van Economische zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie, Saskia Walden, heeft een delegatie ontvangen van het Inter-American Development Bank (IDB) vertegenwoordigd door…