Aangeboden  |  Een diverse Surinaamse eenheid

Het is onderdeel van de Surinaamse cultuur om elkaars geloof te respecteren. In Suriname is de viering van Eid ul-Fitr een belangrijke bouwsteen van de cultuur die onze samenleving vormgeeft.

Eid ul-Fitr markeert het einde van de Ramadan, welke de openbaring van de Koran aan de profeet Mohammad door een maand van gebed en vasten herdenkt.

Het was fijn om de afgelopen vastenmaand te zien, hoe Surinamers van verschillende geloven en culturen liefdevol met onze moslimbroeders en -zusters hebben meegeleefd. Het is deze maand van gebed en vasten die de waarden van het moslimgeloof zoals vrede, liefde, genade en goede wil tot uiting brengen.

Eid ul-Fitr markeert het begin van een feestmaand, een tijd van vreugde en een tijd van vriendelijkheid en mededogen. De datum van Eid ul-Fitr wordt bepaald door maanwaarnemingen, omdat de Umm al-Qura kalender, de islamitische kalender, is gebaseerd op de cyclus van de maan, terwijl de Gregoriaanse, de westerse kalender, bepaald wordt door de zon. “Eid mubarak” betekent ‘gezegend vieren’ en is de meest gebruikelijke begroeting tijdens Eid ul-Fitr.

De ABOP beseft dat de liefde voor land en volk in het hart van de mens geschreven moet staan. Wij hopen dat Eid ul-Fitr het onbetwiste geloof en vertrouwen van eenheid in diversiteit en onze gemeenschappelijke lotsbestemming versterkt.

Eenheid en diversiteit vormen de basis voor de kracht van onze republiek. Het is uit die kracht dat wij moeten putten om Suriname rijk en welvarend te maken.

Volgens de traditie wensen wij heel Suriname, met name onze moslimbroeders en -zusters een heel gelukkige Eid ul-Fitr. Mogen al je goede daden door de Almachtige worden aanvaard.

ABOP Suriname

 

Plaatsing van ontvangen artikelen op onze website houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Lees hier onze voorwaarden; de volledige tekst van de disclaimer leest u hier.
Artikel plaatsen? Misschien zijn deze tips handig voor u!