fbpx

Aangeboden | DOE-Boodschap i.v.m. 1 juli 2016 : Dag der Vrijheden

De herdenking van vandaag bepaalt ons mede bij de inheemsen, die op hun wijze hebben gestreden voor hun vrijheid. Zij waren immers de eersten die Suriname bevolkten.
Vervolgens mochten de voorouders van de Afro Surinamers zich eveneens ontworstelen aan onderdrukking.  Dit proces ging door, ook onder andere groepen.

Vrijheid is een kostbaar goed waar ieder mens naar snakt, maar ook wat ieder mens nodig heeft. Vrijheid moet echter ook ingekaderd zijn, omdat met een verkeerde instelling, egoïsme, zelfverheerlijking, hebzucht op de loer liggen.

Er moet rekening gehouden worden binnen het totale speelveld met medemensen, dieren, planten, de omgeving, het milieu. Vrijheid kan daarom niet slechts betrekking hebben op onze maatschappelijke status.

Bob Marley bezingt dit prachtig in het lied “emancipate your self from mental slavery”. Mentaal, geestelijk vrij zijn, is evenzo van belang en ligt aan de basis van daadwerkelijke vrijheid. Wij zijn een gezegend land qua diversiteit van bevolkingsgroepen met hun rijke culturen. De natuurlijke rijkdommen zijn enorm.

We hebben in verhouding tot andere naties een kleine populatie waardoor er in principe voor iedereen voldoende beschikbaar is. Wat besturen betreft zal het veel beter moeten, omdat helaas niet alle Surinamers tot hun recht komen.

Gemis aan eerlijke verdeling, corruptie, verspilling van middelen, verkeerde keuzen, bemoeilijken het welzijn van te veel Surinamers. Nationale instituten, leiders maar ook burgers hebben de plicht hierin een duidelijke mindshift te maken. Dan zullen we zowel nationaal als internationaal excellereren.

Bij dit proces hoort ook erkennen van gemaakte fouten en de nodige correctie. Ook dat werkt bevrijdend. Daar wil DOE zich mede toe inzetten. Een bezinningsvolle dag toegewenst!

De Partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid

Overige berichten