fbpx
Aangeboden | De sittewasie

Slecht bestuur, wanbeleid, ondeskundig corrupt regeringsbeleid, zinloze praalzucht, hebzucht, geldzucht, graaizucht, geldverkwisting van machthebbers en gezagsdragers in het aangezicht van diepe armoede en schrijnende ellende van het volk hebben vanaf de mensheid bestaat, geleid tot volkswoede en opstand.

De grote massa, het volk, is dan op zoek naar LEIDERS, politieke leiders, vakbondsleiders, volksmenners, volksredenaars die de massa kunnen aanvoeren en emotioneel aan zich kunnen binden. In de Surinaamse historie zien wij dat het volk tot tweemaal toe als volksmassa op straat is gekomen om een regering naar huis te sturen.

Zodra een groot deel van het volk het vertrouwen in de toekomst verliest, wordt het ontbindingsproces in gang gezet. In het jaar 1969 zien wij dat bij Johan Adolf Pengel (NPS) en in 1999 zien wij dat ook bij de regering van Drs. J. Wijdenbosch.

Beide regeringen zijn door het volk, door de VOLKSKRACHT ten val gebracht. Met volkskracht en medewerking van de vakbeweging, het bedrijfsleven en het parlement zijn beide regeringen destijds naar huis gestuurd.

JOHAN ADOLF PENGEL (NPS)

Eerste kabinet Pengel (juni 1963 – mei 1967). Jopie was “baas” in de NPS en van de NPS hetgeen blijkt uit zijn machtige gecombineerde staatsfuncties: minister-president, minister van Algemene Zaken, Minister van Financiën.

Tweede kabinet Pengel (17 mei 1967-maart 1969). Pengel voelde zich na de verkiezingszege 1967 oppermachtig. Hij had het gevoel dat hij met het gehele land en met iedere inwoner kon doen en laten wat hij wilde.

Pengel heeft keer op keer blijk gegeven van een diepe minachting voor het intellect. Pengel was zo overtuigd van zijn machtspositie, dat hij meende zich straffeloos alles te kunnen permitteren. Terwijl de toestand van ’s lands financiën zeer slecht was, liet hij door de raad van ministers voorstellen hem met terugwerkende kracht een salariëring toe te kennen voor het medebeheren gedurende 5 jaar van de portefeuille van Financiën.

Pengel en zijn ministers waren zeer reislustig. Pengel liet een groots opgezette wereldreis voorbereiden waaraan ruim 70 personen zouden deelnemen. Deze en nog meer openlijke geldverkwistende regeringshandelingen, financiële manipulaties en de machtsdronkenheid van Pengel hebben bij het volk veel kwaad bloed gezet en de publieke opinie tegen hem gekeerd.

Het toppunt van de machtsdronkenheid van Pengel sprak wel uit de opmerking van de minister-president in het parlement, dat alleen ziekte en dood hem van deze plaats zouden kunnen verdrijven.

In januari – februari 1969 kwam de massa op straat. De algehele onderwijswereld – FOLS/VELMEK en Fehoma (Federatie van Hogere en Middelbare ambtenaren) waren op straat. “Wat zich aanvankelijk deed gevoelen als CRISIS in het onderwijs, is snel uitgegroeid tot een UITBARSTING in onze samenleving”, aldus Pengel in een rede.

Op 13 februari 1969 bood de regering-Pengel haar ontslag aan gouverneur Ferrier aan. Hierna kwam er een INTERIM-ZAKENKABINET A.J. May. Op 24 oktober 1969 werden algemene verkiezingen gehouden en de regering-Sedney trad aan (november 1969 – december 1973).

Hierna kwamen de “NATIONALISTEN” (Bruma – Derby) aan de macht (PNR-NPS-PSV –KTPI) onder regeringsleider Henck Arron (december 1973-december 1977). De NPK 1 en NPK 2 regeringen van Aaron (NPS) voerden ons naar de staatkundige onafhankelijkheid.

En vanaf februari 1980 zijn het de “REVOLUTIONAIREN” die de politieke touwtjes in handen hebben. Heeft een groot deel van het volk wederom het vertrouwen in de toekomst verloren? Zullen de MOFINAWAN en de JONGEREN naar de macht grijpen?

Of zal men het overlaten, overdragen aan INTEGERE, betrouwbare ervaren, bezonnen deskundigen en goede bestuurders met eerlijkheid, moraal en fatsoen in de publieke dienst, die bovenal liefde en empathie hebben voor land en volk?

Leendert Doerga

Meer nieuws

Herstart Covid-19 Quick Response Team Commewijne

GFC NIEUWS- Commewijne beschikt nu officieel over een Covid-19 QRT (Quick Response Team). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Lelydorp heeft EBS betaaldienst erbij

GFC NIEUWS- De Energiebedrijven Suriname (EBS) werkt continu aan de verbetering van de dienstverlening en brengt deze steeds dichter bij haar klanten. Dikke mensen slanken…

Eigen basisschool voor Drepada

GFC NIEUWS- Het dorp Drepada in Brokopondo heeft op maandag 19 oktober een mijlpaal bereikt. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Bond Universiteit zet beraad voort

GFC NIEUWS- De Werknemers Federatie Universiteit (WFU) zegt dat het beraad dat donderdag 15 oktober is ingegaan, wordt voortgezet. Dikke mensen slanken het makkelijkste af…

101 personen geswabt, 98 Covid-negatief

GFC NIEUWS- Afgelopen etmaal zijn 101 Covid-testen uitgevoerd. 98 personen testten negatief. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op…

A-20: Het patroon van patronage

GFC NIEUWS- De benoeming van de First Lady in verschillende functies heeft voor grote beroering gezorgd. En terecht, want het is een schandelijke zaak. Dikke…

Winnaars Web Development Challenge 2020 bekend

GFC NIEUWS- De Datasur National Web Development Challenge 2020 is al achter de rug. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Ingezonden| Hoe is het in Godsnaam mogelijk?

GFC NIEUWS- Onder referentienummer 020028, gedagtekend 15 september 2020 werd door een officiële instantie, met name Het Honorair Consulaat van de Republiek Suriname in Nederland,…

Ramdin lanceert VN week in Suriname

GFC NIEUWS- Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft de VN week gelanceerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af…

Goede afspraken tussen Suriname en Guyana

GFC NIEUWS- Bij het recente ministerieel bezoek aan Guyana zijn goede afspraken gemaakt die binnen niet al te lange tijd verder zullen worden uitgewerkt. Dikke…

Actieve Covid-19 verder gedaald naar 79

GFC NIEUWS- Het aantal actieve Covid-19-gevallen in Suriname is 79. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto…