Aangeboden | De PL zelfstandig de verkiezingen in?

Naar aanleiding van het artikel dd. 26 maart ’18: “Ook in PL roep om zelfstandig verkiezingen in te gaan“, wens ik enkele kanttekeningen te plaatsen.

Het zal wel een goede daad zijn, dat onze Somohardjo nog een laatste keer actief participeert in de politieke arena. Voor zover bekend heeft hij meestal in combinatieverband geparticipeerd tijdens de verkiezingen. Als jonge politicus is hij begonnen bij de NPS en hij was één der dissidenten tijdens de onafhankelijkheid.

In 1977 nam hij deel aan de verkiezingen in VDP-verband (Verenigde Democratische Partijen) en was lijsttrekker in Commewijne samen met Saléh Rasam.

Zij werden verslagen met een verschil van 190 stemmen. Alhoewel de PL de verkiezingen in Commewijne verloor, behaalde zij in dit verband toch drie zetels. In 1987 behaalden zij vier zetels.

En in 1991 deed de PL in de combinatie DA’91 actief mee aan de verkiezingen onder voorzitterschap van Marsha Jamin. Van de negen zetels behaalde de PL twee, t.w. Sodjiepto Kromosetiko in Commewijne en Marsha Jamin in Paramaribo.

Toen verbleef Salam Somoharjo nog in Nederland en was bezig met zijn stichting ”Makmur”. Daarna is zij binnen de NF- (Nieuw Front) combinatie de verkiezingen ingegaan en in 2015 in V7-verband.

In 1996 behaalde de PL vier zetels. In 2000: 5 zetels, in 2005: 6 zetels, in 2010: 6 en in 2015: 5 zetels. In 2005 is de PL de verkiezingen ingegaan in de Volks Alliantie-combinatie, bestaande uit PL (Pertjajah Luhur), D-21 (Democraten van de 21e Eeuw), PL (Pendawa Lima), Trefpunt 2000 o.l.v. Arti Jesserun, en het Middenblok o.l.v. Henri Ori, bestaande uit de volgende partijen: PPP (Progressieve Politieke Partij), PPRS (Partij Pembanguan Rakjat Suriname), UPS (Unie van Progressieve Surinamers), PSV (Progressieve Volks Partij) en NPLO (Nationale Partij voor Leiderschap en Ontwikkeling). De Pendawa Lima en D-21 waren opgegaan in de PL.

In 2010 heeft Paul Somohardo het NF in de steek gelaten en zich samen met Ronny Brunswijk (ABOP) aangesloten bij de NDP; zodoende hebben zij meegewerkt aan de totstandkoming van de regering Bouterse-1.

Het is mede aan de PL en ABOP te danken, dat wij de huidige economische recessie moeten meemaken! Paul Somo mag wel de mening zijn toegedaan dat zijn ministers en directeuren goed hebben gefunctioneerd. Hij heeft trouwens ook meegewerkt aan de goedkeuring van de Amnestiewet in de nacht van 4 op 5 april 2012 om zich zodoende vrij te pleiten.

Nadat Bouterse zijn doel had bereikt, vond hij Somo onbetrouwbaar en zette hem op 14 april 2014 uit de regering. Hierna heeft hij spijt betuigd, dat hij voor de omstreden wet had gestemd.

Gezegd mag worden, dat onze Somo flink aan de weg heeft getimmerd, nog steeds timmert en voor niets en niemand uit de weg gaat! Hij heeft felle kritiek en actie gevoerd tegen de doordrukking van de Onafhankelijkheid op 25 november 1975.

Nadat hij gevlucht was na de decembermoorden in 1982, heeft hij voor de nodige opschudding gezorgd op de Nederlandse televisie door een aanvaring met Sjon, die aan Bouterse gelieerd was.

In de DNA heeft hij als voorzitter ook voor sensatie gezorgd, n.l. de actie tussen hem en R. Doekhie. Jammer genoeg heeft Salam Somo niets kunnen veranderen aan de Kieswet en Kiesregeling.

Het huidige Kiesstelsel is zo ingewikkeld, dat blokvorming een vereiste is om zetels te behalen. Zie de resultaten van de verkiezingen van 2015, waarbij de kleine partijen geen zetels hebben behaald. Alleen de Palu is het gelukt een zetel te behalen in Coronie met wat meer dan 440 stemmen.

Kort historisch overzicht van de PL

De PL (Pertjajah Luhur) is opgericht op 5 december 1998 na een splitsing met de Pendawa Lima. In 1996 ging de PL onder voorzitterschap van Paul Somohardjo zelfstandig de verkiezingen in en behaalde vier zetels.

Een groep o.l.v. Mohamed Kasto trad toen toe tot de regeringscoalitie en ondersteunde de kandidatuur van Jules Wijdenbosch voor het presidentschap. Na een rechtszaak over de partijnaam, die Kasto mocht gebruiken, besloten Somohardjo en zijn aanhangers de Pertjajah Luhur op te richten.

In 2000 ging de Pendawa Lima o.l.v. Raymond Sapoen alleen de verkiezingen in, maar boekte helaas geen resultaat! Vijf jaar later, in 2005, vormde de PL (Pertjajah Luhur) de VVV (Volks Alliantie voor Vooruitgang) samen met partijen zoals de KTPI, BVD, DNP 2000 en verkreeg vijf zetels.

De Pendawa Lima (Sapoen) kreeg geen zetels. Dit is het zoveelste bewijs dat R. Sapoen geen vuist kan vormen om een sterke leider te worden. Trouwens: leiders worden geboren en zij spreken niet hun eigen taal, maar ze vertolken de volkswil. En ze werken vanuit een missie in ‘s landsbelang en stimuleren elke Surinaamse burger om zich te kunnen ontwikkelen tot een zelfbewuste, verantwoordelijke en kansrijke Surinamer.

Tenslotte zij gesteld, dat de PL de daad bij het woord moet voegen en dan zal uiteindelijk helderheid moeten komen om aan te tonen hoe sterk zij thans in feite is!

Roy Harpal

 

Plaatsing van ontvangen artikelen op onze website houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Lees hier onze voorwaarden; de volledige tekst van de disclaimer leest u hier.
Tip: lees ook onze tips-voor-ingezonden-stukken-schrijvers!

Overige berichten