‘Aanbrengen moordende militair is eervol’, zegt ex-commando

Redactie GFC Nieuws — De vermeende oorlogsmisdaden van een Amerikaanse commando zijn het gevolg van onze oorlogscultuur, zegt Jesse Ventura, voormalig gouverneur van de Amerikaanse staat Minnesota. Zelf ex-commando, beschrijft hij het leger als “de perfecte werkplek voor een sociopaat.”

Navy SEAL Edward Gallagher zit in voorarrest op een marinebasis in San Diego nadat zijn collega’s hem aangaven voor een groot aantal oorlogsmisdaden in Irak.

Dat ging niet zonder slag of stoot: de collega’s werden zwaar tegengewerkt door meerderen die eisten dat zij de zaak moesten laten rusten.

Gallagher wordt geconfronteerd met meer dan een dozijn aanklachten, waaronder moord met voorbedachten rade en poging tot moord.

Hij doorzeefde willekeurige burgerwijken in Irak met machinegeweervuur, opende het vuur op burgers zonder provocatie en executeerde een gevangengenomen tiener die lid zou zijn van Islamitische Staat (IS).

De jongen was opgenomen voor medische behandeling door Amerikaanse medici. Gallagher vermoordde hem door hem aan te vallen met een zelfgemaakt mes en een bijl.

Problemen met mensen als Gallagher ontstaan door de Amerikaanse oorlogscultuur, zegt Ventura. “Kijk naar de advertenties op tv. Ze schilderen oorlog af als een spannende videogame.”

Ventura zegt dat de overheid mensen probeert over te halen zich bij het leger aan te sluiten “op een afgrijselijke manier.”

Hij heeft alleen maar lof voor de soldaten die hun moordende collega aanbrachten: “Dat valt onder iets dat men ‘eer’ noemt.”