De politieke partners A20, DOE en PRO maken zich ernstig zorgen over de integriteit van het democratisch proces in Suriname.
De aankondiging dat president Chandrikapersad Santokhi, tevens voorzitter van de VHP, op zaterdag 24 mei zal optreden in een live-uitzending van het programma Kal Aaj Aur Kal – slechts één dag na de wettelijke deadline voor politieke propaganda – is een duidelijke en flagrante schending van de democratische spelregels.
In de promotie voor deze uitzending draagt de president zichtbaar de oranje kleur van zijn partij, waarmee het ‘optreden’ nauwelijks verhuld kan worden als een poging tot electoraal gewin. Dit is niet slechts onethisch – het ondermijnt het vertrouwen van de burger in het verkiezingsproces.
Maar het gaat verder dan dit ene incident. Wij zien een ongekende inzet van politieke en staatsmiddelen voor partij politieke doeleinden:
● Landelijk zijn reeds geruime tijd tientallen billboards geplaatst die de “goede daden” van de regering promoten in een periode van schaarse beschikbare middelen zoals de regering zelf aangeeft.
● Duizenden fietsen worden uitgedeeld met een geschatte waarde van ruim een half miljoen USD, een duidelijke indicatie dat er geldbonzen bereid zijn om hun belangen veilig te stellen.
● Studenten krijgen plotseling financiële ondersteuning vanuit de overheid.
● Olie-inkomsten worden uitgedeeld alsof het partijkas betreft.
● Pakketten worden verspreid in buurten met duidelijke electorale motieven.
Wat zich nu in Suriname afspeelt, doet denken aan het oude Romeinse principe van “brood en spelen” (panem et circenses) — een strategie waarin de machthebbers het volk rustig proberen te houden met geschenken en spektakel, terwijl zij ondertussen hun macht versterken.
Als partijen die zich inzetten voor fundamentele veranderingen in het bestuur van ons land, kunnen wij niet zwijgen bij deze grove vormen van normvervaging.
Vanuit onze jaren aan politieke ervaring is het duidelijk: het gebruik van staatsmiddelen voor partijpolitiek is nooit eerder op deze schaal vertoond. Waar het vroeger geleidelijk en verhuld gebeurde, is het nu schaamteloos en openlijk.
Onze bezorgdheid is diep: als dit gebeurt vóórdat Suriname structurele olie-inkomsten ontvangt, wat staat het land dan te wachten zodra die miljarden werkelijk beschikbaar komen?
Wij roepen het Surinaamse volk op om wakker te blijven. De democratie is van ons allemaal — geen speeltje van een politieke partij die bang is haar macht te verliezen.
A20, DOE en PRO blijven staan voor rechtvaardigheid, transparantie en een waardig politiek proces waarin geen misbruik wordt gemaakt van het vertrouwen van de burger.
Suriname verdient beter!

M.P. Wong maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com of direct via WhatsApp.