De politieke spanning in de Surinaamse coalitie loopt verder op nadat ABOP-parlementariër Sampie afgelopen vrijdag zonder opgaaf van geldige reden afwezig bleef tijdens een cruciale DNA- vergadering.
Volgens Suriname analist R. Pinas heeft de top van de coalitie inmiddels volledig door dat er sprake is van bewuste sabotage. “Men tracht de boel te rekken en manipuleren, maar de kaarten zijn al gelezen,” stelt hij in gesprek met GFC Nieuws.
“Wat vooral opvalt, is dat zelfs ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk deed alsof hij Sampie niet kon bereiken, terwijl insiders aangeven dat het hier gaat om een bewuste actie”, beweert Pinas.
NDP-fractieleider Rabin Parmessar liet naar zeggen van de analist weten dat hij rekent op een plausibele uitleg van Sampie. Als iemand zo’n vergadering overslaat, moet er een overtuigende reden zijn.
Door de plotselinge afwezigheid werd parlementsvoorzitter Ashwin Adhin gedwongen de vergadering uit te stellen naar maandag.
De vrees bestaat dat als Brunswijk nogmaals een soortgelijke zet doet door leden thuis te houden, dit de druppel zal zijn voor de NDP. “Dan is het definitief klaar met ABOP,” klinkt het uit de mond van Pinas.
De ABOP sloot zich pas in een laat stadium aan bij de huidige coalitie. Volgens Pinas deed Brunswijk dat vooral om zijn machtspositie veilig te stellen.
“Hij wilde zijn invloed behouden. Zijn zoons bekleden DC-functies en dochters zijn directeuren op ministeries. Daarnaast worstelt hij met juridische dossiers waar hij bescherming voor zoekt.”
Maar juist die bescherming staat nu onder druk. De politieke machtsverhoudingen binnen de coalitie veranderen en de beschikbare posten moeten verdeeld worden onder meerdere partners.
“Dat betekent dat de ABOP terrein zal verliezen, iets wat Brunswijk met man en macht probeert te voorkomen”, weet de waarnemer.
Volgens bronnen binnen de NDP is men echter voorbereid. Er ligt al een concreet plan op tafel voor het geval de ABOP opnieuw quorum wil blokkeren.
Daarbij zouden alle andere coalitieleden tijdelijk hun zetel in De Nationale Assemblée opgeven. Hierdoor blijft alleen de VHP met zestien zetels over, samen met zes van de ABOP en parlementsvoorzitter Adhin, in totaal 23 leden.
In dit scenario komt het Centraal Hoofdstembureau (CHS) in actie om de vrijgevallen zetels op te vullen met kandidaten die eerder net niet gekozen waren.
Na beëdiging zou het parlement opnieuw op volle sterkte zijn. “Een slimme, legale uitweg die aantoont dat Brunswijk zichzelf overschat,” aldus Pinas.
De boodschap is helder: Brunswijk is geen onmisbare schakel in de coalitie. “President Jennifer Simons is geen Chan Santokhi,” stelt Pinas, “zij laat zich niet onder druk zetten. De tijd van chantage is voorbij.”
De politieke toekomst van ABOP binnen de coalitie lijkt daarmee meer dan ooit op losse schroeven te staan.
Jennifer is hoofdredacteur bij GFC Nieuws.
Contact: jennifer@gfcnieuws.com of WhatsApp.