Plastic bakjes bij elke maaltijd roepen vragen op over gezondheid en milieu

roti

Wie regelmatig afhaaleten bestelt in Suriname kent het beeld: dampende maaltijden verpakt in witte of doorzichtige plastic bakjes.

Handig, licht en goedkoop, maar steeds meer mensen stellen zich vragen over de gevolgen ervan voor hun gezondheid én voor het milieu.

De bakjes worden vaak hergebruikt voor het opwarmen van eten in de magnetron, maar dat is lang niet altijd veilig.

Volgens een analyse van GFC Nieuws op basis van de medische literatuur kunnen bepaalde plastics schadelijke stoffen afgeven wanneer ze worden verhit.

Vooral als het bakje zacht wordt of barstjes vertoont, kunnen er microplastics en chemische stoffen in het voedsel terechtkomen. Op de lange termijn is dat geen goed idee.

Ook op straat groeit de bezorgdheid. Veel Surinamers geven toe dat ze nauwelijks stilstaan bij de risico’s.

“Als je honger hebt let je niet op het materiaal waarin je eten zit,” zegt een jonge klant bij een eettentje in Commewijne. “Maar misschien moeten we daar toch meer over nadenken.”

Naast gezondheidszorgen is er ook het milieuprobleem. De plastic bakjes belanden vaak langs de kant van de weg, in sloten of op stortplaatsen.

Omdat het materiaal niet snel afbreekt, stapelt het afval zich op en zorgt het voor verstopping van afvoeren en overlast bij regen.

Milieubewuste critici roepen mensen op om eigen herbruikbare bakjes mee te nemen bij het afhalen. Een kleine moeite die op termijn een groot verschil kan maken.

Het lijkt tijd voor bewustwording: wat handig is voor één maaltijd, kan schadelijk zijn op de lange termijn.