In Suriname klinkt bij enkelen een pleidooi om ziekenhuispatiënten dagelijks minstens een kwartier in het zonlicht te laten liggen of zitten.
Volgens voorstanders die met GFC Nieuws hebben gesproken zou dit eenvoudig en goedkoop in te voeren zijn, met mogelijk grote voordelen voor het herstel en het welzijn van patiënten.
Ook bedlegerige personen zouden onder begeleiding even naar buiten gebracht kunnen worden zodat ook zij kunnen profiteren van natuurlijk zonlicht.
Aanleiding voor deze oproep is onder meer het werk van de Amerikaanse arts dr. Roger Seheult, specialist in longziekten en slaapgeneeskunde.
Hij is werkzaam als Associate Clinical Professor aan de University of California, Riverside en als Assistant Clinical Professor aan de Loma Linda University.
Hij legt al jaren uit hoe belangrijk dagelijks zonlicht is voor de fysieke én mentale gezondheid. Volgens Seheult hebben vooral de infrarode stralen in ochtendzon een gunstig effect op ontstekingsremming, energiestofwisseling en slaapregulatie.
Infrarood licht uit zonlicht biedt tal van voordelen voor genezing en herstel. Het stimuleert de bloedcirculatie, vermindert spier- en gewrichtspijn, versnelt wondgenezing en remt ontstekingen.
Een studie in Photomedicine and Laser Surgery toont aan dat nabij-infrarood lichttherapie het herstel bij neurologische aandoeningen bevordert en weefselregeneratie stimuleert.
Een belangrijk effect is de activering van de mitochondriën, de energiefabriekjes van onze cellen.
Door de stimulatie van het enzym cytochroom c oxidase neemt de productie van ATP (celenergie) toe, wat resulteert in een snellere celvernieuwing, versterkte immuunrespons en een betere weerstand tegen ziekten.
Ook wordt oxidatieve stress verminderd. Deze combinatie van effecten maakt infrarood zonlicht tot een krachtige, natuurlijke ondersteuning voor het genezingsproces van het lichaam.
Zonlicht bevordert daarnaast de aanmaak van melatonine binnen de lichaamscellen, wat helpt bij het herstel en het verminderen van stress.
In de Verenigde Staten wordt deze visie in de praktijk gebracht. Zo beschikken ziekenhuizen als het Ann & Robert H. Lurie Children’s Hospital in Chicago en het Brooke Army Medical Center in San Antonio over tuinen waar patiënten veilig kunnen zonnen.
In Suriname is het idee nog niet ingevoerd, maar de roep erom groeit. Voorstanders hopen dat ziekenhuizen binnenkort structureel tijd en ruimte maken voor deze eenvoudige vorm van ondersteuning.
Ze geven aan dat het Surinaamse klimaat juist uitermate geschikt is: veel zon, het hele jaar door. Zonlicht zou net zo vanzelfsprekend moeten zijn als een medicijn tegen pijn.
Het is nu aan beleidsmakers en ziekenhuisbesturen om het onderwerp serieus op de agenda te zetten. Want als zelfs een kwartier per dag verschil kan maken, is het volgens de initiatiefnemers de moeite meer dan waard.

Jennifer is hoofdredacteur bij GFC Nieuws.
Contact: jennifer@gfcnieuws.com of WhatsApp.