Een deel van de Surinamers dat bouwt of verbouwt voelt zich misleid door aannemers en bouwvakkers die slecht werk leveren
Mensen die tienduizenden euro’s investeren in hun huis blijven regelmatig achter met lekkende daken, scheve vloeren of onafgemaakte projecten. Wat hen extra frustreert: ze hebben nergens echt recht van klagen of verhaal.
Uit een minionderzoek van het KIVC blijkt dat veel van deze ‘vakmannen’ in feite weinig deskundigheid bezitten.
Toch lukt het hen keer op keer om via gladde praatjes het vertrouwen van klanten te winnen. Achteraf blijkt vaak dat ze nauwelijks kennis van zaken hadden of simpelweg slordig te werk zijn gegaan.
De internationale organisatie gaf in een reactie aan GFC Nieuws aan dat er een zorgwekkend patroon zichtbaar is.
Sommige mensen durven hun mond niet open te doen uit schaamte of omdat ze denken dat het toch geen zin heeft.
Bovendien ontbreekt het aan een officiële instantie waar slachtoffers van slecht bouwwerk terechtkunnen voor hulp of compensatie.
Het KIVC pleit daarom voor de oprichting van een onafhankelijke toezichthouder die niet alleen klachten behandelt, maar ook actief optreedt tegen zelfverklaarde bouwexperts die keer op keer klanten misleiden.
Volgens het KIVC is de bouwsector in Suriname op dit moment te veel een vrijplaats voor amateurs die zichzelf als professional uitgeven.
“Er zijn te veel beunhazen die mensen achterlaten met schade, financiële tegenslagen en veel stress,” klinkt het in hun conclusie.
Voor veel gedupeerden is het duidelijk: zo kan het niet langer.

Jennifer is hoofdredacteur bij GFC Nieuws.
Contact: jennifer@gfcnieuws.com of WhatsApp.