Diabetici negeren voorgeschreven medicijnen door misleidende info op sociale media

DIABETES

In Suriname blijft het een zorgwekkende trend: sommige mensen met diabetes die ervoor kiezen hun voorgeschreven medicijnen te laten staan.

Uit gesprekken die GFC Nieuws heeft gevoerd met zorgverleners en patiënten blijkt dat velen, vaak beïnvloed door berichten op sociale media, het vertrouwen in reguliere geneeskunde verliezen.

In plaats van hun medicatie te nemen zoals voorgeschreven door een arts of specialist, kiezen ze voor kruidenmengsels van bladeren waarvan de werking nooit is bewezen.

Vooral Metformine, wereldwijd een van de meest gebruikte en onderzochte medicijnen tegen type 2 diabetes, wordt hier ten onrechte vermeden.

De misvatting dat het schadelijk zou zijn wordt verspreid via personen op sociale media, vaak zonder enige medische basis.

Wat deze mensen niet weten, is dat Metformine juist internationaal wordt geprezen als een ‘gouden standaard’ in de behandeling van diabetes.

Metformine verlaagt de bloedsuikerspiegel op een natuurlijke manier door de insulinegevoeligheid te verbeteren, zonder het risico op een te lage bloedsuiker (hypo), wat het veiliger maakt dan veel andere middelen.

Daarnaast is het goedkoop, breed beschikbaar en kent het relatief weinig bijwerkingen bij correct gebruik.

Wat veel mensen ook niet weten, is dat Metformine buiten de behandeling van diabetes om steeds vaker wordt onderzocht voor andere gezondheidsvoordelen.

Onderzoekers wereldwijd kijken naar de zogenaamde ‘off-label’ effecten: zo zijn er aanwijzingen dat het verouderingsprocessen vertraagt, de kans op bepaalde vormen van kanker en hart en vaatziekten verkleint en gunstige effecten heeft op het metabolisch syndroom.

Studies van onder meer Harvard en het Amerikaanse National Institute on Aging ondersteunen deze bevindingen en beschouwen Metformine als een potentiële kandidaat om gezond ouder worden te bevorderen.

Toch blijven veel Surinamers geloven dat ze met natuurlijke middelen zoals bittere thee, aloë vera of onbekende poeders hun diabetes onder controle kunnen houden.

De keuze om Metformine te laten staan en te vertrouwen op onbewezen middelen kan ernstige complicaties opleveren zoals schade aan de ogen, nieren of zenuwen.

Zorgprofessionals roepen op tot meer bewustwording en betere voorlichting. Wie echt grip wil krijgen op zijn of haar gezondheid, doet er goed aan zich niet te laten leiden door geruchten, maar door feiten.

Metformine is geen vijand, maar juist een redder voor miljoenen mensen wereldwijd en dat zou in Suriname niet anders moeten zijn.