Belangrijke wapenfeit van regering Santokhi is de aanpak van diplomafraude

oplichting fraude geld scam dollars

Belangrijkste actie van 5 jaar Regering Santokhi: Door aanpak diplomafraude hebben Surinaamse studenten nu een eerlijke kansen vooral op de arbeidsmarkt!

Ook voor bepaalde figuren die in de nieuwe regering plaatsnemen heeft dit grote gevolgen. Uw diploma geldt niet meer, dus u moet uw functie neerleggen!

Persoonlijk vind ik dit een van de belangrijkste acties die deze regering heeft uitgevoerd. De aanpak van diplomafraude. Het zuiveren van de intellectuele geest van Suriname.

Eerlijke studenten belonen voor hun inzet. Suriname zal zich niet ontwikkelen als het onderwijssysteem verder wordt vernietigd door beunhazen die diploma’s mogen verkopen.

GFC nieuws maakt melding van belangrijk onderwijs zaken maar helaas weinig aandacht

Ook deze krant heeft er melding van gemaakt. Echter dergelijke belangrijke belangrijke zaken zijn niet sensationeel genoeg voor Surinamers.

Eerder lazen we ook in deze krant hoe slecht het gesteld is met het leesniveau van Surinamers. En hoe slecht de slagingspercentages waren dit jaar.

En daarom wil ik uitleggen en benadrukken waarom dit een van de belangrijkste acties zijn van 5 jaar regering Santokhi. Corruptiebestrijding, “Kinki Systeem” begint bij integriteit in kennis en kunde.

Dus geen er mag geen ruimte en of begrip zijn voor valse diploma’s, handel in diploma’s en corruptie met diploma’s! Kennis moet zo zuiver mogelijk zijn. En studenten moeten een eerlijke kans krijgen!

De laatste maanden heeft het Surinaamse Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MINOWC) onder leiding van Minister Henry Ori een belangrijke en passende maatregel genomen tegen de verspreiding van vervalste diploma’s.

Na uitgebreid onderzoek en gerichte acties kan het land zich nu officieel verheugen op een grote overwinning: de ontmanteling van een oplichtersbende die zich geniepig had ingelaten met het uitgeven van frauduleuze diploma’s via een zogenaamde onderwijsinstelling in Parijs.

Helaas betekent dit ook dat heel veel Surinamers die hun diploma’s hebben “gekocht” nu niet meer gekwalificeerd zijn en dus hun complete C.V. de prullenbak in kan.

Anders kunnen zelfs de gevangenis ingaan omdat ze mogelijk medeplichtig zijn aan valsheid in geschrifte en hun werkgevers zo hebben bedrogen en opgelicht.

Voor velen betekent het ook dat men erachter komt dat er daarom iets haperde in de bekwaamheid in het daadwerkelijke kennis niveau van de desbetreffende persoon: Slim in corruptie maar inhoudsloos in een specifiek vakgebied.

Veel masters of the universe, Phd’s en zelf Profs, kunnen hun BBQ vuurtje stoken met hun gekochte diploma. Veel geld betaalt om corrupt zijn en de oplichter zit mogelijk lekker buiten Suriname! Of gaat men het betaalde geld, soms tienduizenden USD’s terug halen?

De succesvolle aanpak van Minister van Onderwijs versterkt niet alleen de integriteit van het onderwijs, maar consolideert ook de reputatie van Suriname als een land dat zich inzet voor eerlijkheid, kwaliteit en gelijke kansen binnen haar onderwijssysteem.

Vragen blijven open: Wie zijn de echte oplichters en wat staat hen te wachten?

Ondanks de successen blijven vragen over de ultieme verantwoordelijken achter de oplichtersbende bestaan:

• Wie binnen de nieuwe regering van de NDP hebben ook hun diploma’s gekocht?
• Zijn de diploma-uitgevende personen en feitelijke beheerders uiteindelijk de hoofdverdachten?
• Worden de studenten, die mogelijk onwetend zijn gebleven, ook strafrechtrechtelijk vervolgd?
• Gaat de nieuwe regering, het onderzoek actief oppakken en personen strafrechtelijk vervolgen of gaan ze het in de doofpot stoppen zoals we gewend zijn van de NDP?

Het belang van onderwijskwaliteit en integriteit

Echter, de strijd tegen onderwijsfraude gaat verder dan het alleen terugdringen van vervalste documenten. Het gaat om het waarborgen van de waarde van diploma’s en het beschermen van studenten, werkgevers en de economie tegen de schadelijke effecten van misleidende praktijken.

Iets wat geen een regering voorheen heeft gedaan heeft de regering Santokhi wel gedaan.

Het recente handelen van MINOWC onderstreept het belang van strikte regulering en internationale conformiteit.

Alleen door het handhaven van hoge normen en het uitsluiten van niet-erkende instellingen kunnen we een solide fundament bieden voor de ontwikkeling van competente en integere jonge professionals die de toekomst van Suriname willen vormgeven.

Hoe vond het uitgebreide onderzoek plaats?

Vanuit het Ministerie heb ik aantoonbare informatie met foto’s en al ontvangen waarmee keihard aangetoond wordt dat er sprake is van zeer opmerkelijke praktijken.

De aanpak van het onderzoek dat heeft geleid tot het ontmaskeren van de frauduleuze praktijken bij de bewuste instelling in Parijs was grondig en veelzijdig.

Het kwam voort uit een combinatie van technologische verificatie, fysieke inspecties, internationale samenwerkingen en diepgaande documentanalyse. Hieronder wordt de uitgebreide procedure toegelicht:

  1. Initiële signalering en verzameling van bewijsmateriaal
  2. Digitale verificatie en identiteitscontrole
  3. Fysieke inspectie en locatiecontrole
    • Resultaat: Het adres dat vermeld stond, bleek een theater te zijn dat niet gebruikt werd voor onderwijsactiviteiten.
  4. Opvraging van officiële registergegevens en diplomaverificatie
    • Geen officiële registratie als onderwijsinstelling in Parijs of elders.
    • De vermeende accreditatie werd niet erkend door Franse of internationale onderwijsautoriteiten.

Wat deed de frauduleuze instelling in Parijs?

Onderzoek door het ministerie heeft aangetoond dat deze instelling:

• Geen fysieke vestiging in Parijs had (adres bleek een theater)
• Niet bereikbaar was via telefoon of e-mail
• Zich ten onrechte beriep op “ASIC Candidacy”
• Diploma’s afgaf met onvindbare ondertekenaars en inconsistenties

Waarom is het zo belangrijk om dit aan te pakken?

Vervalste diploma’s ondermijnen het vertrouwen in onderwijs, geven oneerlijke kansen en brengen de internationale reputatie van Suriname in gevaar.

Strafmaat en gevolgen voor oplichters

In Suriname kunnen straffen voor valsheid in geschrifte oplopen tot 10 jaar. Het is cruciaal dat internationale samenwerking wordt voortgezet om dit soort netwerken uit te schakelen.

Conclusie

Het onderzoek heeft duidelijk aangetoond dat de betreffende instelling in Parijs frauduleus opereerde. Het is een overwinning voor het Surinaamse onderwijs dat deze praktijken aan het licht zijn gebracht.

Het vertrouwen in diploma’s en eerlijke kansen moet centraal blijven staan. En de oplichters en hun medeplichtigen? Die moeten streng gestraft worden.

Dr. Ashwin Ramcharan RO