SAO en ministerie zetten nieuwe stap in decent work voor personen met beperking

Foto-Alliantie-1024x683

Minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) heeft op 15 juli een belangrijke stap gezet in de institutionele versterking van het arbeidsmarktbeleid.

Tijdens een officiële ceremonie werden zowel de nieuwe Raad van Bestuur van de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO) als de Alliantie voor Decent Work voor Personen met een Beperking geïnstalleerd.

Daarnaast zijn twee commissies herbenoemd, terwijl de termijn van een werkgroep werd verlengd om haar werkzaamheden af te ronden.

De installaties markeren een bredere inzet van het ministerie om duurzame, inclusieve en rechtvaardige arbeidssystemen te bevorderen in Suriname.

Focus op duurzaam arbeidsmarktbeleid

Tijdens zijn toespraak benadrukte minister Mac Andrew het strategisch belang van de Monitoring Commissie Suriname Mid-Term Labour Market Policy 2022–2025, die zich inzet voor het realiseren van een arbeidsmarktbeleid dat focust op arbeidsparticipatie, werkgelegenheid, inclusiviteit, levenslang leren en vakopleiding en versterking van ondernemerschap.

“Een goed onderbouwd arbeidsmarktbeleid is de motor voor economische vooruitgang. Deze commissie is essentieel om beleid niet alleen te maken, maar ook te toetsen en aan te passen aan actuele ontwikkelingen,” aldus de bewindsman.

Vrij verkeer binnen CARICOM: relevantie neemt toe

De Commissie Vrij Verkeer van Personen werd benoemd in het licht van de CARICOM-verplichtingen. Volgens Mac Andrew wordt deze commissie steeds belangrijker, mede door de verwachte economische expansie als gevolg van olie- en gasexploratie.

“Surinamers hebben recht op mobiliteit binnen het CARICOM-gebied, net zoals andere burgers. Het erkennen van bekwame burgers is cruciaal voor regionale integratie én economische ontwikkeling,” verklaarde hij.

Aandacht voor veilige werkomgevingen

De Werkgroep Geweld en Seksuele Intimidatie Arbeid, onder leiding van Meena Kandhai-Ramai, kreeg van de minister de opdracht om beleid te concretiseren dat machtsongelijkheid en geweld op de werkvloer actief bestrijdt.

“Een veilige werkplek is een basisrecht. We moeten elk signaal serieus nemen en zorgen voor duidelijke richtlijnen, preventie en bescherming,” sprak Mac Andrew met klem.

Inclusie als rode draad

Een van de hoogtepunten was de installatie van de Alliantie voor Decent Work voor Personen met een Beperking, die onder leiding staat van Renate Wartes-Venloo. Mac Andrew sprak zich krachtig uit over de noodzaak om mensen met een beperking niet aan de zijlijn te laten staan:

“Decent work is er voor iedereen. De samenwerking tussen overheid, SAO, SPWE en maatschappelijke partners is cruciaal om dit doel te verwezenlijken. We kunnen geen inclusieve samenleving bouwen als we deze groep vergeten,” aldus de bewindsman.

Versterking SAO-bestuur

De nieuwe Raad van Bestuur van SAO, evenals de bovengenoemde commissies, staan ambtshalve onder leiding van Naomi Esajas-Friperson, onderdirecteur Arbeidsmarkt bij het ministerie. Minister Mac Andrew sprak zijn vertrouwen uit in de continuïteit van het vaktechnisch beleid:

“SAO blijft een spil in de ontwikkeling van vakmanschap. Projecten zoals Wroko Foe Mek Moni tonen aan dat mensen in staat zijn om met de juiste begeleiding hun toekomst zelf vorm te geven,” zei hij, doelend op de recente certificering van tientallen cursisten.

De minister riep de nieuwe bestuursleden en commissieleden op om in gezamenlijkheid verder te bouwen aan een arbeidsmarkt waarin ieder mens telt:

“Wij hebben deze infrastructuur met zorg opgebouwd. Ik vertrouw erop dat u met toewijding, deskundigheid en visie verder werkt aan een inclusieve toekomst voor de Surinaamse arbeidsmarkt.”