Bitcoin had duizenden Surinamers miljonair in Amerikaanse dollars kunnen maken

valuta koes dollar euro financien geld

Als je tussen 2015 en 2017 slechts 2500 tot 3000 Amerikaanse dollar had geïnvesteerd in Bitcoin, dan was je vandaag miljonair geweest in USD.

Maar veel Surinamers lieten zich destijds misleiden. In plaats van te kiezen voor Bitcoin, de enige echte digitale munt, stapten ze in OneCoin, een project dat niets met Bitcoin te maken had.

Tot op de dag van vandaag zijn er mensen in Suriname die dat verschil niet willen of kunnen inzien.

Dat is verbijsterend, want het ene is pure misleiding, terwijl het andere, Bitcoin, inmiddels wereldwijd erkend wordt als zeer waardevolle technologie die talrijke personen schatrijk heeft gemaakt.

Wat klonk als een gouden kans, bleek voor velen uiteindelijk een dure les.

Terwijl het geld verdwijnt van veel Surinamers in de zakken van de oprichters, stijgt de waarde van een échte cryptomunt Bitcoin naar ongekende hoogten.

Bitcoin kost in 2015 gemiddeld 280-300 dollar per munt. Vandaag tikt de koers 122.000 US dollar even aan. Wie destijds negen bitcoins had gekocht voor 2500-3000 dollar, is nu miljonair.

OneCoin is in werkelijkheid geen echte cryptomunt. Er is geen werkend product en geen onafhankelijke controle. Het is een Ponzi-schema: nieuwe inleg werd gebruikt om bestaande deelnemers te betalen, totdat het systeem instortte.

De bedenker, Dr. Ruja Ignatova, staat internationaal bekend als de “CryptoQueen” en is al jaren voortvluchtig.

Door de negatieve ervaring is bij veel Surinamers het idee ontstaan dat alle cryptomunten oplichting zijn. En dat is onterecht.

Bitcoin, dat al sinds 2009 bestaat, is totaal niet te vergelijken met nepmunten zoals OneCoin.

Bitcoin is de eerste digitale munt die draait op een wereldwijd netwerk van computers, zonder centrale baas.

Overheden, waaronder de Amerikaanse, banken en grote bedrijven bezitten inmiddels gezamenlijk voor tientallen miljarden dollars aan bitcoin. Dat doen ze niet zomaar.

Een ondernemer die woont in Paramaribo en in 2013 maar liefst 40 Bitcoins kocht voor slechts enkele duizenden Amerikaanse dollars, vertelt aan GFC Nieuws dat Bitcoin volgens hem een sterk middel is tegen inflatie, vooral in landen met een zwakke valuta.

“Het is transparant, controleerbaar en wereldwijd inzetbaar,” aldus de multimiljonair die om veiligheidsredenen anoniem wil blijven.

Hij vindt het zorgwekkend dat er in Suriname nog steeds veel verwarring heerst en dat veel mensen niet eens begrijpen wat Bitcoin werkelijk is.

“Sommigen zijn nog steeds in de war en denken dat het iets soortgelijks is als Onecoin, wat natuurlijk onzin is. De grootste spelers ter wereld investeren in Bitcoin. Zelfs de vicepresident van de VS, J.D. Vance, bezit Bitcoin.”

Ook bedrijven van wereldformaat, zoals Tesla en SpaceX van Elon Musk, hebben aanzienlijke hoeveelheden in bezit met een gezamenlijke waarde van meer dan 2 miljard dollar, legt hij uit.

Volgens de ondernemer staat Bitcoin nog maar aan het begin van zijn groeipotentieel. Hij verwacht dat de waarde de komende jaren aanzienlijk verder zal stijgen.