In verschillende woonwijken van Suriname is het dagelijks te zien en te ruiken: het verbranden van huisvuil in achtertuinen of open stukken terrein.
Hoewel het voor sommigen een eenvoudige manier lijkt om van afval af te komen, verspreidt deze praktijk dikke, giftige rook die mensen ziek maakt.
Filantroop Geor Hering zou graag daar een eind aan willen maken. Volgende maand is hij van plan om bij parlementsvoorzitter Ashwin Adhin aan te dringen op strengere regelgeving.
Hij ziet graag dat het verbranden van huisvuil in de open lucht wettelijk streng verboden wordt met torenhoge boetes voor overtreders én consequente handhaving.
Hering strijdt al jaren tegen deze vorm van vervuiling die hij omschrijft als een stille vergiftiging van de samenleving.
“Mensen ademen hiermee zeer schadelijke stoffen in zonder het soms te beseffen. En haast een ieder is hier slachtoffer van,” aldus de bezorgde voorvechter.
Zijn zorgen zijn terecht. Volgens wetenschappelijk onderzoek, waaronder data van de World Health Organization, bevat de rook van verbrand huisvuil stoffen als dioxines, benzeen en fijnstof.
Deze chemicaliën worden in verband gebracht met ernstige aandoeningen zoals kanker, astma, hart- en vaatziekten en neurologische schade.
Één middag vol giftige rook kan bij gevoelige personen al leiden tot ademhalingsproblemen, prikkende ogen en hoofdpijn. Bij langdurige blootstelling is het risico nog veel groter.
Hering vindt dat het recht op schone lucht niet ondergeschikt mag zijn aan gemakzucht of traditie.
Hij wil dat Suriname stopt met deze gewoonte die in zijn woorden “langzaam maar zeker levens kapotmaakt.” De bal ligt straks bij het parlement.

Jennifer is hoofdredacteur bij GFC Nieuws.
Contact: jennifer@gfcnieuws.com of WhatsApp.