Vliegtickets naar Nederland kunnen flink duurder worden zonder SLM-concurrentie

klm boeing vliegtuig

Volgens een analyse van het KIVC zijn er ondanks de huidige financiële problemen van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) ook positieve kanten aan het in stand houden van de luchtverbinding tussen Amsterdam en Zanderij door de nationale carrier.

Hoewel er in het publieke debat, met name op sociale media, steeds vaker stemmen opgaan om de verlieslatende luchtvaartmaatschappij op te heffen, wijst het KIVC erop dat het bestaan van de SLM ook strategische voordelen biedt.

Één van de belangrijkste argumenten is dat de aanwezigheid van twee aanbieders op deze route – SLM en KLM – zorgt voor prijstechnische druk.

Zolang er concurrentie is, blijven de ticketprijzen binnen een redelijk bereik.

Het wegvallen van de SLM zou ertoe kunnen leiden dat KLM de enige overgebleven luchtvaartmaatschappij wordt die deze verbinding verzorgt, wat op termijn zou kunnen resulteren in hogere tarieven.

Minder concurrentie betekent namelijk minder prikkels om scherp te blijven in prijsstelling en klantenservice.

Daarnaast speelt de SLM een rol in het behouden van een zekere nationale controle over deze noodzakelijke luchtverbinding.

Het biedt ruimte voor directe afstemming met nationale belangen, zoals het ondersteunen van toerisme, diaspora-verkeer en culturele uitwisselingen.

Uiteraard erkent het KIVC dat de huidige situatie niet houdbaar is. De onderneming zal hervormd en geherstructureerd moeten worden om rendabel te kunnen opereren.

Maar het volledig schrappen van de SLM op de Nederland-route zou volgens de analyse van het KIVC niet zonder gevolgen zijn.

Het risico bestaat dat de flexibiliteit en betaalbaarheid van reizen tussen Suriname en Europa aanzienlijk afnemen, wat zowel toerisme als familiebezoek onder druk kan zetten.