In het afgelopen jaar kregen meer dan tien kinderen met autisme of dyslexie dankzij het project “Autisme en Dyslexie” extra ondersteuning, waardoor ze hun plek konden behouden in het regulier onderwijs.
Het project, uitgevoerd door stichting Kompas met steun van de provincie West-Vlaanderen en Belvosur, betekende een belangrijke stap richting meer inclusief onderwijs in Suriname.
Ouders, leerkrachten en leerlingen kregen begeleiding via trainingen, coaching en praktische hulpmiddelen. Er werden ook vrijwilligers opgeleid.
De samenwerking met Stichting Dyslexie Suriname en het Autisme Talentontwikkelcentrum Suriname (ATOC) blijft voortbestaan en richt zich sterk op ouderbetrokkenheid.
Een ander belangrijk resultaat is de samenwerking tussen Kompas en de bacheloropleiding Psychologie van de Anton de Kom Universiteit.
Zij gaan samen een keuzevak ontwikkelen voor het opleiden van begeleiders voor kinderen met ernstige lees- en spellingsproblemen.
Op 5 juli vond een symbolisch moment plaats: ATOC en de dyslexievereniging ontvingen elk 15 toolkits met onder meer dyslexiepennen, hulpkaarten en sensorisch materiaal zoals fidgets en therapy putty.
Deze materialen maken het voor kinderen met leerstoornissen makkelijker om te functioneren binnen het reguliere onderwijs.
Een krachtig onderdeel van het project was de inzet van stagiaires Toegepaste Psychologie van de Thomas More Hogeschool uit België.
Zij boden ondersteuning op school en thuis en trainden leerkrachten in het gebruik van de materialen en strategieën.
Hoewel het project formeel is afgerond, gaan de inspanningen door.
Zo worden een psycho-educatieprogramma voor jongeren, een online scholingsplatform en verdere samenwerking met onderwijs- en ouderorganisaties opgezet.
Kompas reist in augustus naar België om de samenwerking met Thomas More verder uit te bouwen.

Shafely maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Contact: info@gfcnieuws.com of WhatsApp.