Rijke Europeanen verlaten hun land, is Suriname een optie?

paramaribo suriname torarica pier

Veel vermogende Europeanen denken eraan om hun koffers te pakken en hun heil buiten het continent te zoeken.

Vooral in het Verenigd Koninkrijk is de uitstroom van vermogende burgers opvallend. Volgens het Henley Private Wealth Migration Report zullen in 2025 naar verwachting 16.500 miljonairs het VK verlaten.

Dat gaat gepaard met een kapitaal van omgerekend zo’n 78 miljard euro. De reden? Nieuwe belastingen op pensioenopnames en investeringsvermogens maken het land minder aantrekkelijk voor wie financieel onafhankelijk is.

Ook in Nederland groeit de onrust. De discussie rondom de nieuwe box 3-regeling, die het werkelijke rendement op spaargeld en beleggingen gaat belasten, zorgt voor bezorgdheid.

Al is de situatie nog lang niet zo drukkend als in het VK, sommige Nederlanders vrezen dat fiscale druk ook daar zal toenemen.

In landen zoals Dubai is de situatie heel anders. Geen (of beperkte) inkomstenbelasting, geen vermogensbelasting en geen erfbelasting maken het emiraat een favoriete bestemming voor miljonairs.

Daarbovenop komen politieke stabiliteit, sterke rechtspraak en een vlotte internationale infrastructuur. Wie investeert in vastgoed, krijgt vaak verblijfsrechten en toegang tot uitstekende voorzieningen.

GFC Nieuws Lifestyle vroeg zich af: zou Suriname ook zo’n aantrekkelijke bestemming kunnen zijn?

Suriname heeft zeker troeven. De Nederlandse taal, het tropische klimaat, acceptabele kosten van levensonderhoud en een deels vergelijkbare juridische structuur met Nederland zijn interessant voor rijke Nederlanders of Belgen.

Er is ook nog veel ruimte voor vastgoedontwikkeling, en de culturele band met Nederland kan een rol spelen.

Toch zijn er ook serieuze obstakels. De politieke situatie is wankel, de rechtszekerheid zwak, en bureaucratie kan vertragen. Er is geen fiscaal beleid dat aantrekkelijk is voor buitenlandse investeerders.

Ook ontbreekt het aan goede internationale bankstructuren en luxueuze voorzieningen. In de internationale financiële wereld is Suriname nauwelijks zichtbaar.

Toch liggen er kansen. Een speciaal verblijfsprogramma voor vermogende investeerders, zoals een “Golden Visa”, zou aantrekkelijk kunnen zijn.

Daarnaast kan Suriname werken aan een fiscaal vriendelijk beleid voor rijke migranten, met bijvoorbeeld vrijstellingen op vermogen en erfenis. Investeringen in gezondheidszorg, beveiliging en vliegverbindingen zouden de aantrekkelijkheid verder vergroten.

Met de juiste stappen zou Suriname zich kunnen positioneren als een nieuwe, tropische nichebestemming voor ecologisch bewuste miljonairs die rust, ruimte en een lage fiscale druk zoeken.

Of dat realiteit wordt, hangt af van de keuzes die ons land durft te maken.