In de kustplaats Elmina, gelegen in de Centraal-Regio van Ghana, vond op 1 juli het kleurrijke en betekenisvolle Bakatue Festival plaats — een eeuwenoude traditie waarmee de opening van de Benya-lagune en het begin van het visseizoen wordt gemarkeerd.
Dit jaar heeft het festival een bijzonder karakter: het wordt voor het eerst gezamenlijk gevierd met het Surinaamse Keti Koti Festival.
Keti Koti, wat “gebroken ketenen” betekent, herdenkt de afschaffing van de slavernij in Suriname en de voormalige Nederlandse Caribische koloniën op 1 juli 1863. De daadwerkelijke vrijheid volgde pas in 1873, na een periode van tien jaar verplichte arbeid.
In een krachtige symbolische handeling droegen Ghanese deelnemers traditionele Surinaamse kledij aan boord van een boot op de lagune van Elmina.
De beelden tonen een diep ontroerend moment: een visuele terugkeer naar het Afrikaanse moederland, de plek waaruit veel voorouders van Surinaamse Afro-afstammelingen ooit onder dwang zijn weggevoerd tijdens de trans-Atlantische slavenhandel.
De Surinaamse ambassadeur in Ghana, Fidelia Graand-Galon, leidde een officiële delegatie van Surinaamse staatsburgers naar het festival, als vertegenwoordiging van de vele Surinaamse nazaten van tot slaaf gemaakten in de diaspora.
“Deze gezamenlijke viering van Bakatue en Keti Koti onderstreept de diepe historische verbondenheid tussen Ghana en Suriname. Het is niet alleen een eerbetoon aan onze gedeelde geschiedenis, maar ook een krachtig moment van culturele hereniging en spirituele thuiskomst,” aldus Graand-Galon.
Het initiatief werd met veel enthousiasme ontvangen door de lokale gemeenschap van Elmina, die in hun geschiedenis ook het Elmina Castle herbergt – een van de bekendste vertrekpunten van de slavenschepen tijdens de koloniale periode.
Met deze gezamenlijke viering wordt een brug geslagen tussen continenten, volkeren en generaties, en wordt de geest van vrijheid, veerkracht en verbinding op indrukwekkende wijze levend gehouden.

Sheryl D. Gallant maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Contact: info@gfcnieuws.com of WhatsApp.