Ter gelegenheid van de viering van Keti Koti op 1 juli 2025 benadrukt de politieke partij BEP het belang van historisch bewustzijn, echte emancipatie en eerlijke verdeling van toekomstige welvaart.
De partij staat stil bij de diepe betekenis van deze dag en de verantwoordelijkheid van beleidsmakers om structureel te bouwen aan rechtvaardigheid en nationale eenheid.
“Op 1 juli 1863 werd de trans-Atlantische slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen officieel afgeschaft, maar de werkelijkheid was wranger: de tot slaaf gemaakten moesten nog tien jaar doorwerken op de plantages,” aldus BEP.
De partij herinnert eraan dat de Inheemse bevolking de enige groep is die niet naar Suriname is gebracht, terwijl de andere bevolkingsgroepen – waaronder de Marrons – afstammen van tot slaaf gemaakten. De Marrons wisten zich 103 jaar vóór de afschaffing van de slavernij reeds vrij te vechten en hun vrijheid te heroveren.
BEP onderstreept dat Kodjo, Mentor en Present – ooit als misdadigers bestempeld – vandaag terecht worden erkend als verzetshelden. Slavernij wordt wereldwijd steeds vaker erkend als een misdaad tegen de menselijkheid.
“Toch ontbreekt het bij een belangrijk deel van de samenleving nog steeds aan historisch en sociaal bewustzijn over Keti Koti,” stelt BEP. “Het is onze plicht om te streven naar échte emancipatie, gedragen door economische en educatieve vooruitgang.”
Volgens BEP moeten er nu fundamentele keuzes worden gemaakt, gericht op kennisopbouw, duurzame ontwikkeling en sociale rechtvaardigheid. De partij pleit voor de bevordering van maatschappelijke cohesie, gebaseerd op gedeelde waarden als betrokkenheid, acceptatie en integratie.
Aan de vooravond van vijftig jaar staatkundige onafhankelijkheid roept de partij beleidsmakers op tot eerlijke zelfreflectie en daadkrachtig, inclusief beleid:
“Er moet een gedetailleerd en breed gedragen meerjarenplan komen dat alle bevolkingsgroepen recht doet, en dat voorkomt dat toekomstige olie- en gasinkomsten leiden tot nieuwe vormen van ongelijkheid en afhankelijkheid.”
BEP waarschuwt voor het risico dat Suriname zich rijk rekent zonder de juiste verdeling van welvaart. Een duurzaam plan moet voorkomen dat natuurlijke rijkdommen leiden tot sociale fragmentatie in plaats van nationale opbouw.
“Een solide, rechtvaardig ontwikkelingspad zal ons werkelijk bevrijden – en rijk maken op eerlijke, duurzame wijze.”
Tot slot wenst de BEP het gehele volk een bezinningsvolle en waardige Keti Koti.

Sheryl D. Gallant maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Contact: info@gfcnieuws.com of WhatsApp.